MR ve tomografi çekimleri sınırlandırıldı

Doktorunuz MR ya da tomografi istediyse çektirmeden bir kez daha düşünün. Çünkü devlet artık mükerrer tetkiklerin ücretini ödemeyecek.

MR ve tomografi çekimleri sınırlandırıldı

Aynı tetkiklerin değişik doktorlar tarafından tekrar tekrar istenmesi sonucu MR ve tomografi çekimlerinin devlete külfeti 1.7 milyar lirayı buldu. Sağlık Bakanlığı geliştirilen bir yazılımla hastaların tüm tetkiklerini Teletıp sistemine aktararak tekrar çekimlerin önüne geçmek için harekete geçti.

Hem hastaların hem de doktorlar e-Nabız üzerinden Teletıp'daki bilgilere ulaşabilmesi sağlandı. Tüm kamu, üniversite ve özel hastaneler de sisteme dahil edildi. Hürriyet'in haberine göre ayrıca yayımlanan bir genelge ile acil durumlar hariç hastanın mevcut tetkikleri sorgulanmadan yeni tetkik istenemeyeceği duyuruldu. 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca imzasıyla yayınlanan yeni genelgeyle acil durumlar hariç hastanın mevcut tetkikleri sorgulanmadan yeni tetkik istenemeyecek. Sorgulama yapmadan istenen tetkikler için geri ödeme yapılmayacak. Uygulama ile vatandaşların radyasyona maruz kalmaları azaltılırken, gereksiz bir maliyetin de önüne geçiliyor. Genelge 26 Temmuz’da 81 il müdürlüğüne gönderildi.