Otomobili olanlar dikkat! Son gün yaklaşıyor: Ödenmezse cezası var

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ikinci taksitinin son ödeme tarihi yaklaşırken milyonlarca kişinin merak ettiği 'MTV son ödeme tarihi ne zaman?', 'MTV online nasıl ödenir?' sorularının yanıtları belli oldu.

Otomobili olanlar dikkat! Son gün yaklaşıyor: Ödenmezse cezası var

Milyonlarca otomobil sahibini yakından ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ikinci taksitlerinin ödeme tarihine sayılı günler kaldı. MTV taksitlerinin ödeme tarihi geçirip gecikme faizi uygulanmasını istemeyen araç sahipleri 'MTV son ödeme tarihleri ne zaman?', 'MTV ödeme tarihleri?' sorularının yanıtlarını aramaya başladı. MTV son ödeme gününde vergi dairelerinde yaşanacak yoğunluktan kurtulmak isteyenler ise 'MTV online nasıl ödenir?', 'İnternetten MTV taksiti nasıl ödenir?' aramalarını yapıyor. İşte MTV son ödeme tarihleri ve online MTV taksiti ödeme yolları... 

6 ayda bir ödeniyor
2022 yılına ait MTV'nin ikinci taksit ödeme dönemi 1 Temmuz'da başladı. MTV, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesince her yıl Ocak ayında yıllık olarak tahakkuk ettiriliyor. Ödemeler iki eşit şekilde 6 ayda bir ödeniyor. 

MTV son ödeme tarihi ne zaman? MTV ne zaman ödenir? MTV ödeme tarihleri?
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ikinci taksit son ödeme tarihi 1 Ağustos 2022'de sona erecek. Belirtilen tarihlerde ödeme yapmayan araç sahiplerine gecikme bedeli uygulanacak. Ödeme günü geçmiş araç vergilerinde, Vergi Dairesi tarafından ceza uygulanmakta ve ödeme yapılmayan her gün için araç vergi ücreti artmaktadır. Bu sebeplerden dolayı araç vergi ödeme zamanı geldiğinde, MTV ödeme işlemlerinizi geciktirmeden ödemeniz tavsiye edilir.

MTV nasıl ödenir? MTV online ödeme? MTV GİBMOBİL ödeme?
MTV ödemeleri, GİB'in internet sitesi üzerinde bulunan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden veya GİBMOBİL uygulamasıyla mobil telefonlardan ödenebilecek.

MTV ödeme nasıl oluyor? MTV online nasıl ödenir? 
MTV ödemesi için mükellefler, İnteraktif Vergi Dairesinin internet sitesinde "Hızlı Ödeme" bölümünden şifre girişi yapmadan "MTV Ödeme" alanına sadece plaka ve TC kimlik numarası bilgilerini girerek borçlarını görüntüleyip ödeyebilecekler. Ödemeler için son gün l'Ağustos 2022 (31 Temmuz 2022 resmi tatile rastladığı için) olarak belirlendi.

Yüzde 25 olarak tespit edildi
Cumhurbaşkanı Kararı gereği, MTV tutarları, 2021 yılı için belirlenen yüzde 36,20'lik yeniden değerleme oranı yerine, 197 sayılı Kanun'un 5, 6 ve geçici 8'inci maddesinde belirtilen tarifelerdeki taşıtlar için yüzde 25 olarak tespit edildi. Buna göre, 1-3 yaş otomobillerin 2022 yılındaki MTV'si, motor silindir hacmi 1300 cc ve aşağısında olanlar için 1313 lira ile 1576 lira arasında değişecek. Aynı yaşta, motor silindir hacmi 1301-1600 santimetreküp otomobillerin vergisi de 2 bin 287 lira ile 2 bin 746 lira yasında olacak. 4001 santimetreküp üzerinde motor silindir hacmine sahip otomobillerin vergisi ise 57 bin 415 lira ile 62 bin 633 lira arasında hesaplandı. Motosikletlerde ise 1-3 yaş aralığındakilerin MTV'si silindir hacmine göre 245 lira ile 3 bin 168 lira arasında değişecek. Yıllık vergi tutarı, 1-6 yaş minibüslerde 1570 lira, aynı yaştaki 25 kişiye kadar otobüslerde 3 bin 965 lira, 1500 kilograma kadar kamyonet, kamyon ve benzeri araçlarda 1408 lira olacak.