Muharrem İnce'den Yeni Askerlik Yasası eleştirisi

Muharrem ince yürürlüğe giren Yeni Askerlik Yasası'nı Twitter hesabından yaptığı paylaşımla eleştirdi.

Muharrem İnce'den Yeni Askerlik Yasası eleştirisi

Muharrem İnce’den Twitter'dan Yeni Askerlik Yasası'yla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı.

Yürürlüğe giren yeni askerlik yasası askerliğin vatan hizmeti olduğu anlayışını tümüyle sakatlamaktadır. Yasa, vatan hizmetinin satılabilir ve satın alınabilir bir hizmet olarak görmektedir. Kısacası zenginimiz bedel öder, askerimiz fakirdendir anlayışı esas alınmıştır.

Yürürlüğe giren yeni askerlik yasası nedeniyle tezkere olan askerlerimize hayırlı tezkereler diliyorum. Yeni askerlik yasasıyla askerliğin kısalması, ordunun profesyonelleşmesi çağın gereği olarak olumlu adımlardır, yapılması gereken düzenlemelerdir. Ne var ki bu yeni düzenleme iki temel noktada önemli sorunlar içermektedir.

Birincisi askerliğin vatan hizmeti olduğu anlayışını tümüyle sakatlamaktadır. Yasa, vatan hizmetinin satılabilir ve satın alınabilir bir hizmet olarak görmektedir. Kısacası zenginimiz bedel öder, askerimiz fakirdendir anlayışı esas alınmıştır.

İkinci temel nokta ise tek adama verilen yetkilerle milletin ordusundan tek adamın ordusuna geçişin imkânları yaratılmıştır. Yürütmenin kendi içinde dahi denge mekanizmaları bulunmamaktadır. Önerme yetkisi Genelkurmaya, Kuvvet komutanlıklarına ait olması gereken yetkilerde, bir kişinin yetkili kılınması Türk ordusunu, keyfi politik müdahalelere açık hale getirmektedir.

Ayrıca yükümlü asker oranın yüzde 70'lerden “yüzde 30'lara indirilmesi süresi, koşullar ve askerlik hizmetlerinin işleyişi açısından geçici bir güvenlik zafiyeti yaratabilir. Yasa ne yazık ki bu endişeyi ortadan kaldırır bir içeriğe sahip değildir.