Murat Kelkitlioğlu: Türk milleti 15 Temmuz gecesi bütün darbeleri darağacına götürdü

Murat Kelkitlioğlu, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın açılışında 27 Mayıs 1960 darbesinin Türkiye'ye kaybettirdiklerini anlattı.

Kelkitlioğlu bu darbenin Türk siyasi tarihinin belki de en karanlık sayfası olduğunu belirterek "Darbeler sürecinin başlangıç tarihi olarak da 27 Mayıs'ı sayabiliriz. O dönemin güçlerinin sandıktan çıkanları istedikleri gibi hukuka uygun olmayan bir biçimde idam ettikleri bir tarih" dedi.

İşin sosyolojik ve psikolojik tarafından bakıldığında her darbenin Türkiye'yi en az 10 yıl geriye götürdüğünü belirterek "Yassıada bu anlamda Türk siyasi tarihinde çok önemli" diye konuştu.

Kelkitlioğlu, "O günden bu güne baktığımızda özellikle son 20 yılda bu adanın bugün Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak açılması belki de demokratikleşme adımları arasındaki en dev adımlardan bir tanesi. Emeği geçen herkese çok teşekkür etmek gerekiyor" derken "Adanın bugün bambaşka bir hüviyete bürünmesi bizi onurlandırdı" dedi.

Murat Kelkitlioğlu son söz olarak ise "O dönemlerde ne yazık ki millet darağaçlarına gidenleri izlemek zorunda kaldı. Ancak öyle bir tarih geldi ki 15 Temmuz gecesi Türk milleti bütün darbeleri darağacına götürdü. Türk milleti çok büyük bir iş başardı" diye konuştu.