Mustafa Karlı: Süt ve süt ürünleri toptan fiyatları yüzde 50 arttı

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı süt ve ürünlerinin toptan fiyatlarının yüzde 50 arttığını, bununsa sadece sütten değil, karton, ambalaj diğer maliyetlerdeki artıştan kaynaklandığını söyledi. TÜİK ise peynir üretiminin yüzde 40,4'e varan bir azalma olduğunu açıkladı.

Mustafa Karlı: Süt ve süt ürünleri toptan fiyatları yüzde 50 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre yoğurt üretimi yüzde 3,9, inek peyniri üretimi yüzde 2,7, yağsız süt tozu üretimi yüzde 3,3, kaymak üretimi yüzde 22,1, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) yüzde 40,4 azaldı.

Süt ve süt ürünlerin toptan fiyatı yüzde 50 arttı

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı ise, süt ve süt ürünlerinin toptan fiyatlarının son günlerde yüzde 50 arttığını söyledi ve bunun en belirgin nedenlerinden birinin de karton, ambalaj maliyetleri olduğuna dikkat çekti.

Karlı, “Kurdaki artış nedeniyle ham maddeye gelen zamlar, süt ambalajlarının yanı sıra su ambalajları da artırdı. Düne kadar 8-9 lira olan ambalajlar bugün 15-16 liraya yükseldi. Aynı durum karton maliyetlerinin artmasından kaynaklı şeker fiyatlarında da var” dedi.

Yeni yılda yüzde 5 zam sinyali

Karlı, süt ve süt ürünlerindeki zamların süreceğine işaret etti.

“Son fiyat artışlarıyla bir kilo kaşar peyniri 40 liradan 60 liraya yükseldi. Tereyağında da aynı oranlar mevcut” diyen Karlı, “Yıl başından sonra süt ve süt ürünlerine yüzde 5 daha zam geleceği konuşuluyor” diye konuştu.

‘Zamlanmayan ürün yok'

Karlı ayrıca, küresel ham madde krizi ile yurt içinde döviz kurundaki ciddi yükselişlerin tüm gıda ve temizlik ürünlerinin fiyatlarını ortalama yüzde 20-30 artırdığını aktardı.

Karlı, şöyle devam etti: “İki, üç ay önce 18 litresi 240 TL olan ayçiçek yağı, bugün itibarıyla 440-450 TL. Yalnızca gıdada değil temizlik ürünlerinde de ciddi zamlar var. Tuvalet kağıdı ve kağıt havlu da yüzde 40 zamlandı. Yani her şeye zam var ve çok hızlı geliyor, hızına yetişemiyoruz.” Kaynak: Sözcü ve ajanslar