NASA, Ay’da roket yakıtı üretecek

NASA 2023 yılında buz araması için Ay yüzeyine gönderilecek olan bir gezgin uzay aracı hazırlıkları devam ederken, Ay’da roket yakıtı üretmek için gerekli çalışmaları başlattı. NASA'nın bu kararı tartışma yarattı. İşte detaylar...

NASA, Ay’da roket yakıtı üretecek

NASA'nın 2023 yılında buz araması için Ay yüzeyine gönderilecek olan bir gezgin uzay aracı hazırlıklarına devam ediyor. Kulağa biraz tuhaf gelse bile NASA bu projesini kendisi açıkladı. Ay’da roket yakıtı üretmek için gerekli çalışmaları başlattı. 

Genellikle başka bir gezegende veya uyduda ilk etapta su aranır. Buradaki yaşam faaliyetleri ortaya çıkarıldıktan sonra gerekli keşiflere devam edilir. NASA yöneticilerinden Lori Graze ise amaçlarının daha çok Mars için bir durak oluşturmak olduğunu düşünüyor.

Nobile Krateri, başka bir küçük gök cismiyle çarpışma sonucu oluşan, güney kutbuna yakın bir çarpma krateri olarak biliniyor. İşte tam olarak bu kraterde buz aranacak. Güney kutbuna yakın olduğu için burada buz bulunma ihtimali son derece yüksek.

“Volatiles Investigating Polar Exploration Rover” yani VIPER isimli uzay aracı ile birlikte önemli keşiflerin yapılması bekleniyor. Saatte 800 metre yol alması planlanan bu uzay aracı güneşten enerji toplayacak.

Her bir enerji toplama sürecinden sonra 50 saat boyunca kesintisiz kullanılacak. Bu uzay aracının çoğunlukla buz arayacağını söyleyebiliriz. NASA Ay’da roket yakıtı için buz bulacak.

NASA 2024 yılında Ay yüzeyine astronotların gönderileceğini söylüyordu. Ancak bu hedefini 2026 yılına erteledi. Oldukça zor bir görev olması beklenen Artemis misyonu Böylece 2026 yılında başlayacak. Hem astronotlar tarafından yapılan araştırmalar hem de uzay araçlarının topladığı veriler değerlendirilecek.