NASA Mars'taki gizemli kapıyı paylaştı! Mars'ta uzaylı kapısı mı var? Mars'taki kapı görüntüsü gerçek mi?

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'ta çekildiği söylenen kapı görüntüsü gündeme bomba gibi düştü. Bu gizemli kapıyı merak eden vatandaşlar, "Mars'ta uzaylı kapısı mı var?" gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Peki, NASA'nın paylaştığı Mars'taki kapı görüntüsü gerçek mi? İşte detaylar

NASA Mars'taki gizemli kapıyı paylaştı! Mars'ta uzaylı kapısı mı var? Mars'taki kapı görüntüsü gerçek mi?

NASA, 7 Mayıs'ta Curiosity uzay aracındaki Mast Camera tarafından çekilen bir görüntü paylaştı. Mars'ta çekildiği söylenen görüntüdeki kapı görüntüsü gündem yarattı. Kayaya oyulmuş kapıya benzer şekli olan görüntü bir anda ortalığı karıştı. Fotoğrafı görenler, Mars'ta çekilen 'kapı'ya benzer görüntü il eilgili komplo terorileir üretmeye başladı. Uzaylı kapısı olduğunu düşünenler Mars'ta uzaylı kapısı mı var?  gibi aramalar yaparken Mars'taki kapı görüntüsü gerçek mi? sorusu da gündeme geldi.

NASA Mars'taki gizemli kapıyı paylaştı! Mars'ta uzaylı kapısı mı var? Mars'taki kapı görüntüsü gerçek mi? - Resim : 1

NASA MARS'TAKİ GİZEMLİ KAPIYI PAYLAŞTI

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 7 Mayıs'ta Curiosity uzay aracındaki Kameradan çekilen,  kayanın içine doğru oyulmuş kapıya benzer bir görüntü paylaştı. Sosyal medyada gündem olan bu 'Mars'taki kapı' görüntüsünü  komplo teorisyenleri, Mars'ta yaşamın kanıtı olarak ele aldılar. 

NASA Mars'taki gizemli kapıyı paylaştı! Mars'ta uzaylı kapısı mı var? Mars'taki kapı görüntüsü gerçek mi? - Resim : 2

MARS'TA UZAYLI KAPISI MI VAR?

Ama bilim adamları görüntüyü şaşırtıcı bulmadı. Öyle ki, kapının  Mars'taki depremler sonucu oluşmuş olşabileceğini ve görüntülerdeki kadar büyük olmadığını belirttiler. Bilim insanları kapı aralığının solundaki büyük yarığın ise bölgede sıklıkla meydana gelen kaya çatlama olayını işaret ettiğini ve ön tarafta yer alan kayananın da açıklıktan düştüğünü açıkladılar. 

NASA Mars'taki gizemli kapıyı paylaştı! Mars'ta uzaylı kapısı mı var? Mars'taki kapı görüntüsü gerçek mi? - Resim : 3

Curiosity görevinde çalışan Prof. Gupta, "Çatlaktan Mars ve Dünya'da bol miktarda var, onları üretmek için deprem benzeri sallantılara ihtiyaç yok" açıklamasını yaptı. Gupta, açıklamalarını "Görüntüde garip bir şey yok, bunlar sadece normal jeolojik süreçler" diyerek sürdürdü.

NASA Mars'taki gizemli kapıyı paylaştı! Mars'ta uzaylı kapısı mı var? Mars'taki kapı görüntüsü gerçek mi? - Resim : 4

MARS'TAKİ KAPI GÖRÜNTÜSÜ GERÇEK Mİ?

Uzmanlar, çekilen görüntünün kapıya benzemesinin sebebini perpektiften kaynaklı olduğunu öne sürdüler. Uzmanlara göre NASA, görüntüyü aşırı derecede yakınlaştırdığı için çatlağın tam bir kapı gibi göründüğünü söylüyorlar.

Snopes'a açıklama yapan yetkili, kapıya benzeyen boşluğun aslında bir kayadaki küçük bir çatlak olduğunu belirtti. Ekip bilim insanı arkadaşlarının açıklamalarına da değinen yetkili, kapıya benzeyen çatlağın aslıda çokküçük olduğunu, boyutunun yaklaşık 30-45 cm ebatlarında olduğunu bildirdi.

Bazı Reddit kullanıcıları bu 'Mars'taki kapı' görüntüsü ile ilgili, kayadaki kapı şeklindeki yarığın baskı nedeniyle kesik şeklinde meydana gelen bir kırık olabileceği ve bu kırığa neden olabilecek basıncın ise Mars'taki depremlerden birinden kaynaklı olabileceği yorumunda bulundular.

NASA'dan konuya dair herhangi bir açıklama gelmedi.

Bölgedeki çalışmalar en az iki yıl daha devam edecek. Bilim insanlarına göre, "Bu kaya boyunca lineer kırıklar var ve burası birkaç lineer kırığın kesiştiği yer." Curiosity Mars'ta yaşam aramaya devam ediyor.