NASA'dan tarihin en büyük keşfi: Görenler şaştı kaldı

NASA uzay tarihi için büyük öneme sahip yeni çalışmasında uzayda serbestçe süzülen gezegenler keşfetti.

NASA'dan tarihin en büyük keşfi: Görenler şaştı kaldı

Uzay tarihi için büyük bir öneme sahip yeni çalışmalara imza atan NASA'nın Uzay teleskobu Kepler uzayda serbestçe süzülen gezegenler keşfetti. Bu gezegenlerden gelen ve yakalanması oldukça zor olan sinyaller mikromercekleme ile bulundu.

Normal şartlarda herhangi bir gezegen yıldızların etrafında döner. Bu dönüş sırasında eğer başka bir yıldız tarafından kendisine doğru çekilirse bu defa uzayda bağımsız bir şekilde yoluna devam eder. Böylece bilim insanları tarafından imkansız denilen bir durum ortaya çıkıyor.

Ünlü fizikçi Einstein bile bu gezegenlerin gözlemlenmesi hakkında neredeyse imkansız demişti. Bu tür gezegenler elbette uzayın birçok noktasında bulunabiliyor. Fakat gözlemlenmeleri neredeyse imkansız denilebilir.

Bilim insanları yeni gezegen keşfederken genellikle yıldızları kullanıyor. Yıldızların önünden geçen gezegenler bu yıldızın ışığını kapatıyor ve böylece keşif gerçekleşiyor. Fakat serbest dolaşan gezegenler yıldızların yörüngesinden geçmediği için bulunması oldukça zor.

Uzayda serbest süzülen bu tür gezegenler ile ilgili hem NASA hem de ESA gibi uzay ajansları yoğun çalışmalar yürütüyor. Bilim insanları elde edilecek yeni verilerin bu tür gezegenlerin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını söylüyor.