NASA ve ESA çarpışacak! AB’li yetkili, dünyadan sakladıkları detayı ağzından kaçırdı

Ülkelerin uzay araştırmaları devam ediyor. Bir yanda ABD’nin NASA’sı çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da Avrupa’nın ESA’sı çalışıyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell artık savaşların uzayda olacağını söyledi.

NASA ve ESA çarpışacak! AB’li yetkili, dünyadan sakladıkları detayı ağzından kaçırdı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, uzayı gelecekteki rekabet ve "bir çeşit muharebe" alanı olarak değerlendirdiklerini ve buna göre hazırlık yapmaları gerektiğini söyledi.

"REKABET GİDEREK ARTACAK" 

"Uzay artık en azından rekabet ve cepheleşmenin meydana geleceği bir çeşit muharebe alanı oldu." diyen Borrell, yeryüzündeki jeopolitik rekabetin uzayda artacağını öngördüklerini vurguladı.

"YÜZDE 10'U ORDULARA AİT" 

Dünya genelinde hükümetlerin geçen yıl uzay çalışmalarına 100 milyar dolar ayırdığını kaydeden Borrell, uzayda şu anda 5 bin 500 uydunun yörüngelerinde dolaştığını belirtti.

Borrell, şu ifadeleri kullandı: Uzaydaki 5 bin 500 uydunun yaklaşık yüzde 10'u ordulara ait veya ordular tarafından kullanılıyor. Diğerlerinin çoğu da çift kullanımlı yani hem sivil hem de askerler tarafından kullanılıyorlar. Bu uydular güvenlik ve savunmamızı desteklemek için kritik bilgiler sağlıyor.

Uydu görüntüleri ve iletişim, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve tüm halk için oyun değiştirici olduklarını gösterdi.