NASA'nın paylaşımı bilim dünyasını şaşkına çevirdi! İki süper kütleli kara delik görüntülendi!

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA geçtiğimiz günlerde asteroidler hakkında bir açıklama yaptı ve iddialara yanıt verdi. Derin uzay gözlemlerini sürdüren NASA son olarak uzayın derinliklerinden gelen yeni bir görüntü paylaştı. Bu kare bilim dünyasında oldukça ses getirdi. İşte detaylar..

NASA'nın paylaşımı bilim dünyasını şaşkına çevirdi! İki süper kütleli kara delik görüntülendi!

NASA veya tam adıyla Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi dış uzayı gözlemliyor. Galaksiler, yıldız sistemleri, dış gezegenler ve diğer gök cismiyle ilgili bilgiler topluyor. NASA, ESA ve birçok ismin, bilim insanının gözlemlediği gök cisimlerinin başında kara delikler yer alıyor. Bunca zamandır NASA ve diğer kurumlar, kara delik için temsili görseller paylaşmıştı. Fakat geçtiğimiz sene NASA bir kara deliğin ilk fotoğrafını yayınlamıştı. Şimdi ise uzay dairesinden yeni bir paylaşım daha geldi.

 NASA'nın paylaşımı bilim dünyasını şaşkına çevirdi! İki süper kütleli kara delik görüntülendi! - Resim : 1

Techexplorist sitesinin haberine göre NASA, birleşme süresinde olan iki süper kütleli kara deliği içeren görüntüler yayınladı. NGC 6240 isimli bir galakside yer alan iki kara deliğin görüntüleri, Hubble Uzay Teleskobu'dan alınan görüntüler ve Chandra'nın X-ışını verilerinin birleştirilmesi sonucu oluşturuldu.

Aktarılan bilgilere göre birleşme sürecinde olan kara delikler, 3000 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve birbirlerine çok yakın oldukları görülüyor. Yaklaşık 30 milyon yıl önce başlayan bir süreç.

NASA'nın paylaşımı bilim dünyasını şaşkına çevirdi! İki süper kütleli kara delik görüntülendi! - Resim : 2Bilim insanları yaptıkları açıklamada, 10 veya 100 milyon yıl sonra iki kara deliğin birbirine sürükleneceğini ve daha büyük bir kara deliğin oluşacağını belirtti.

 Bilim insanları ayrıca birleşme sürecindeki iki kara deliğin, devasa kara deliklerde görülen anomalilere de açıklık getireceğini düşünüyor.

NASA'nın paylaşımı bilim dünyasını şaşkına çevirdi! İki süper kütleli kara delik görüntülendi! - Resim : 3Kara deliklerin yer aldığı NGC 6240 galaksisi de, üç küçük gök adanın birleşmesi sonucu oluşan bir galaksi.

Kara Delik nedir?

Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenirler. Kara deliklerin, "tekillik"leri dolayısıyla, üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları kabul edilir. Karadeliklerin içinde zamanın ise yavaş aktığı veya akmadığı tahmin edilmektedir. Kara delikler Einstein'ın genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir. Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır. Örneğin, bir kara deliğin potansiyel kuyusunun çok derin olması nedeniyle yakın çevresinde oluşacak yığılma diskinin üzerine düşen maddeler diskin çok yüksek sıcaklıklara erişmesine neden olacak, bu da diskin (ve dolaylı olarak kara deliğin) yayılan x-ışınları sayesinde saptanmasını sağlayacaktır. Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili bilimsel topluluğun (astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan) hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumdadır.