NATO Genel Sekreteri: Yeni bir sayfa açtık

Son dakika haberi.. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık. Güvenliğimiz için kilit önemde konulara değindik ve geniş kapsamlı kararlar aldık" açıklamasında bulundu.

NATO Genel Sekreteri: Yeni bir sayfa açtık

Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık. Güvenliğimiz için kilit önemde konulara değindik ve geniş kapsamlı kararlar aldık. Tüm müttefikiler taahhüt verdi. Salınımları azaltma konusunda.

Net hedefler koyma konusunda da kararlar verdik. Müttefikler, iklim değişikliğinin güvenliğine yönelik etkisini anlamak ve adapte etmek konularında NATO'nun öncü uluslararası örgüt olmasını amaçlıyor.

Afganistan'da askeri faaliyetler bitecek. NATO liderleri, Afgan güçleri ile kurumlarını eğiterek ve finansal destek sağlayarak Afganistan'ın yanında yer almaya olan bağlılıklarını teyit etti. Konuyu çalışıyoruz, Türkiye kilit rolde. 

Bildiride Çin detayı

Bu meselelerde ortak çıkarları olduğu için irtibat halindeyiz. NATO çok büyük bir yol kat etti. İlk defa Çin'i bir bildiri de adını geçirdik. Bu 18 ay önceydi. Bundan önce herhangi bir ifadesi olmadı. Stratejik bir kavram olarak Çin tek kelime bile ifade edilmemişti. Tabi ki başka konulara da değindik. Tabi ki Çin rakibimiz değil. Ama zorluklara da değindik. Aslında çok kuvvetli bir duruşumuz var Çin'e karşı. Bu aslında kendi ülkelerimizle yaptığımız bir durum. Çin giderek siber alanda bize yaklaşıyor. Afrika'da Kuzey Kutbu'nda görüyoruz. Daha fazla dirayet daha fazla teknoloji ile hareket etmeliyiz.

NATO zirvesi bildirisi

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Suriye'den Türkiye'yi tehdit edebilecek füze saldırılarına karşı teyakkuz halinin devam edeceğini, Türkiye'nin güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına bağlılıklarının süreceğini bildirdi.