Nijerya’da Boko Haram cenazede saldırdı: 65 ölü

Nijerya’nın Borno eyaletinde terör örgütü Boko Haram tarafından bir cenaze törenine düzenlenen saldırıda en az 65 kişi hayatını kaybetti. 

Nijerya’da Boko Haram cenazede saldırdı: 65 ölü

Nijerya Boko Haram saldırısı ile bir kez daha sarsıldı. Bu kez bir cenazeyi hedef alan Boko Haram üyeleri motosiklet ve pikap tipi araçlar kullandıkları eylemde en az 65 kişiyi katletti. Bölgedeki devlet yetkilisi Muhammed Bluma saldırının geçtiğimiz ay 11 Boko Haram üyesinin köylüler tarafından öldürülmesine misilleme olarak yapıldığını açıkladı.

21 kişinin cenazeye yapılan saldırı sırasında öldürüldüğünü, diğer kurbanların ise saldırganlarla girdikleri çatışma sırasında hayatını kaybettiklerini ifade eden Bluma, bazı evlerin de teröristlerce ateşe verildiğini aktardı.

AFP muhabiri olay yerinde insanların aile üyelerinin cesetlerini toplamaya çalıştığını belirtirken, Reuters muhabiri ise Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari'nin saldırıyla ilgili başlatılan operasyona hava kuvvetlerinin de katılması talimatını verdiğini duyurdu.

Boko Haram: IŞİD'in Batı Afrika kolu

Yerel dilde 'Batı tarzı eğitim günahtır' anlamına gelen Boko Haram kelimesi bugün ölümle eş anlamlı tutuluyor. 2002'de kurulan örgüt, 2009'dan bu yana Nijerya'da kanlı eylemler düzenliyor. Nijerya'nın sadece kuzeydoğusundaki şiddet olaylarından binlerce insanı öldürüp, yüzlercesini de kaçıran Boko haram, toplamda 30 binden fazla insanın hayatını sona erdirdi.

IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) bağlı olduğunu açıklayan örgüt "IŞİD'in Batı Afrika kolu" olarak biliniyor. Nijerya'nın kuzey doğusunda ele geçirdiği bölgede halifeliğini ilan eden örgüt, Çad, Nijer ve Kamerun'da da aktif durumda bulunuyor. Nijerya ordusu, örgütün elinde bulundurduğu kentlerin büyük bir kısmını geri aldı.