Kira zammı hesaplama nasıl yapılır? 2023 kira artış oranı kaç? 2023 Nisan ayı kira artış oranı kaç oldu?

Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor. Nisan ayı ile birlikte bu ayda kira sözleşmelerini yenileyecekler dikkat! Gözler TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamları bekleniyor. Peki, Kira zammı hesaplama nasıl yapılır? 2023 kira artış oranı kaç? 2023 Nisan ayı kira artış oranı kaç oldu? İşte detaylar…

Kira zammı hesaplama nasıl yapılır? 2023 kira artış oranı kaç? 2023 Nisan ayı kira artış oranı kaç oldu?

2023 nisan ayı kira artış oranı kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar ve ev sahipleri tarafından merak ediliyor. Gözler TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verilerine çevrilirken, kira artışı yapacak kiracılar da nisan ayı zam oranını merak ediyor. Peki, Nisan ayı kira artışı kaç oldu? Nisan kira artış oranı 2023 ne kadar oldu? Nisanda kiraya ne kadar artış yapılacak? Kira zammı ne kadar olacak? İşte detaylar…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından iş yeri kira hesaplamaları yapılacak.

Kira sözleşmesi yenileyecek olan ev sahibi ve kiracılar için kira zam oranı normalde 12 aylık enflasyon verilerine göre belli oluyordu. Enflasyona bağlı olarak kira oranlarının yüksek olması nedeniyle bu oran bu oran konutlar için sabit tutuldu. Kira zammı hesaplamalarında enflasyon oranı, bir sonraki ayın kira artış miktarı belirlemede etkendi. Ancak 2022 yılından bu yana önüne geçilemez bir noktaya gelen kira fiyatları için yeni bir düzenlemeye gidilmişti. Hem kiracıların haklarını korumak hem de konut sahipleri tarafından yapılan haksız zammın önüne geçmek için yüzde 25 'sabit oran' getirilmesine karar verildi. Ancak, işyerleri için ise bu oran geçerli değil.

2023 NİSAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI KAÇ OLDU?

1 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak.

İŞ YERİ İÇİN KİRA ARTIŞI BELLİ OLACAK!

Bu ay sözleşme yenileyen işyeri kiracıları için geçerli olan TÜFE oranı ise 3 Nisan 2023 Pazartesi günü, Mart ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belli olacak.