Petrolde sert yükseliş! 1,5 ayın en yüksek seviyesi...

Nisan ayında kayıplarının büyük kısmını silen Brent petrol fiyatları son 1,5 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Petrolde sert yükseliş! 1,5 ayın en yüksek seviyesi...

Nisan ayında kayıplarının büyük kısmını silen Brent petrol, Mayıs ayına da yükselişle başladı. Brent petrolün varil fiyatı 1,5 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından an itibarıyla 69,08 dolardan işleme giriyor. Mart ayında 71,0 dolar seviyesine çıkarak son iki yılın zirvesini gören Brent petrol, ayın devamında Süveyş Kanalı’ndaki tanker sorunu, ABD stoklarındaki artış ve en önemlisi ABD ve Avrupa başta olmak üzere salgında artış yaşanmasıyla ayı düşüşle kapattı. 

ABD’de ve Avrupa’da kısıtlamaların gevşetilmesi ile hem üretim hem de tüketimde artış olacağı beklentisi fiyatları destekliyor. Ayrıca dün ABD’den açıklanan Amerikan Petrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları son haftada 7,6 milyon varil azaldı, bu rakam Kasım sonrası stoklarda yaşanan en sert düşüş oldu.

Kasım’da stoklar 8,01 milyon varil azalmıştı. Stoklardaki düşüşten de destek alan fiyat dünün ardından bugün de yükselişte ve 70,0 dolar seviyesine yaklaşarak 15 Mart sonrası en yüksek seviyede işlem görüyor.

Bugün ABD’den gelecek resmi stoklarda da düşüş olmasıyla 70,0 dolar seviyesi test edilebilir. Kısa vadede 62 dolar desteğinin korunmasıyla yükselişin sürmesi bekleniyor. Brent petrolün sene başı getirisi de yüzde 30’un üzerinde.

Küresel tarafta petrol fiyatlarındaki artış üretici ülkeler için olumlu ve dünya ticaretinin de yeniden canlandığının işareti olarak pozitif görülüyor, lakin Türkiye gibi ithal eden ve yüksek enflasyona sahip ülkeler içinse bu yükseliş negatif bir durum. TCMB, dün açıkladığı aylık fiyat gelişmeleri raporunda enflasyondaki yükselişe en çok enerji grubunun katkı sağladığını belirterek şöyle devam etti:

Tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkı enerji grubundan gelmiştir. Bu dönemde eşel mobil sistemi ve tavan fiyat uygulamasının etkisiyle enerji fiyatları yatay seyretmiş; ancak baz etkisi nedeniyle grup yıllık enflasyonu belirgin şekilde yükselmiştir.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, geçen haftaki enflasyon raporu sunumunda ise şu açıklamayı yapmıştı:

Son dönemde petrol fiyatlarındaki yükseliş ve küresel toparlanma beklentilerinin güçlenmesiyle ham petrol fiyatlarına dair projeksiyonlar yukarı yönlü güncellendi. Vadeli fiyat eğrisi, petrol fiyatlarının bir miktar daha yükseldikten sonra yılın ikinci yarısında gerileyeceğini, böylece 2021 yılı ortalamasının 64,4 ABD doları, 2022 yılı ortalamasının ise 61,9 ABD doları seviyesinde oluşacağı bir fiyatlamaya işaret ediyor. Petrolün yanı sıra endüstriyel metal ve tarımsal ürünler gibi emtia fiyatlarında da geçmiş öngörülerin üzerinde bir seyir görüyoruz. Bu doğrultuda 2021 yılına ilişkin ithalat fiyatları varsayımımızı yukarı yönlü güncelledik. Diğer yandan, uluslararası piyasalarda oluşan vadeli fiyat eğrisi 2022 yılında ithalat fiyatlarında sınırlı bir gerileme öngörüyor.

Kaynak: investing.com