Skandalın şüphelileri adliyede

Japonya'da ev hapsinde tutulduğu sırada film gibi bir operasyonla Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçmasına yardımcı oldukları iddia edilen şüpheliler adliyede... Öte yandan kaçışta kullanılan özel jetin sahibi de belli oldu: Reza Zarrab...

Skandalın şüphelileri adliyede

Eski Nissan Üst Yöneticisi Lübnan asıllı Carlos Ghosn, Japonya'da görev yaptığı sırada vergi kaçırdığı iddiasıyla yargılandı ve suçlu bulundu. Ev hapsinde tutulan Ghosn, evinde düzenlediği partiye yurt dışından müzisyen çağırdı. Ancak çağırdı kişilerin asıl kimliği askek kökenli özel bir ekipti.

Kısa boylu olan Ghosn'u kontrbas çantasına koyan ekip Japonya'nın Osaka kentinden kalkan özel jetle önce İstanbul Atatürk Havalimanı'na geldi. Buradan da Lübnan'a hareket eden Ghosn, ülkesi Lübnan'a ulaştı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından İstanbul'da 4'ü pilot olan 7 kişi gözaltına alındı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Japonya'dan yasa dışı yollarla Atatürk Havalimanı'na eski Nissan CEO'su Carlos Ghosn'un Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçmasına imkan sağlamak iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, özel bir hava yolu şirketinde görevli pilotlar N.P, Ö.B.B, S.K, B.K.S, şirket yöneticisi O.K ve yer hizmetleri şirketinde çalışan F.K, ile İ.M.H. Cumhuriyet Savcılığı talimatlarıyla İl Emniyet Müdürlüğümüz ekiplerince gözaltına alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

O jet Reza Zarrab'a ait

Öte yandan TC-RZA (TC-RZA Kuyruk Tescilli/Challenger 300 tipi) isimli jet Türkiye'de firari durumda bulunan Reza Zarrab'a ait. Zarrab'ın eski eşi Ebru Gündeş için aldığı özel jet daha önce de çeşitli tartışmalara konu olmuştu.

2 müfettiş görevlendirildi

İçişleri Bakanlığı, Ghosn'un Lübnan'a kaçmasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 2 müfettişin görevlendirildiğini açıkladı.

TMSF'den Reza Zarrab açıklaması

TMSF, Ghosn'un Lübnan'a kaçtığı jetle iligli olarak bir açıklama yaptı. Jetin kendilerine ait olmadığını belirten yetkililer şu görüşlere yer verdi:

Basın Yayın ve İnternet Haber sitelerinde çıkan 'Japon CEO  Carlos Ghosn'un, İstanbul’dan Beyrut’a götüren özel jetin Reza Zarrab’a ait ve TMSF'nin kayyımlığında olduğu" iddia edilmiştir. Çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Reza Zarrab’a ait şirket ve varlıklar TMSF kayyımlığında yönetilmediği gibi haberde bahsedilen özel jetin TMSF ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.