Norveç Varlık Fonu Kervan Gıda’nın yüzde 7,7’sini aldı

Kervan Gıda’nın halka arzında talep toplama süreci tamamlandı. Bireysel ve kurumsal yatırımcılardan toplam 7,8 milyar TL’lik talep gelen halka arzın yüzde 7,7'sini Norveç Varlık Fonu aldı.

Norveç Varlık Fonu Kervan Gıda’nın yüzde 7,7’sini aldı

Türkiye’deki en yüksek yumuşak şeker üretim kapasitesine sahip şirketi olan Kervan Gıda’nın, OYAK Yatırım liderliğinde yürütülen halka arzındaki talep toplama süreci 26 – 27 Kasım 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi. Kervan Gıda’nın halka arzına bireysel ve kurumsal yatırımcılardan toplamda 7,8 milyar TL’lik talep geldi.

Kervan Gıda’nın halka arzına Norveç Varlık Fonu'ndan, 4 milyon TL nominal değerinde yatırım geldi. Bu rakam toplam halka arzın yüzde 7,7’lik kısmını oluşturdu. Kervan Gıda’nın, pay başına nihai halka arz fiyatı; 9,00 TL olarak belirlendi.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) yapılan açıklamaya göre arzda; toplam 268.847 yatırımcıdan 875.183.534 pay talep toplandı. Halka arz edilen toplam pay adedi ise 51 milyon 750 bin oldu. Yoğun ilgi ile karşılanan talep toplama süreci sonucunda; Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 34,2 katı, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 10,7 katı ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının da 2,6 katı talep geldi.

Kervan Gıda’nın talep toplama sürecinde gördüğü ilgiden dolayı çok mutlu olduklarını dile getiren Kervan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başar, elde edecekleri geliri büyüme odaklı kullanacaklarını belirterek, halka arz sürecinin talep toplama dönemini tamamladıklarını açıkladı.

Norveç Varlık Fonu, koronavirüs salgınında hisse senetleri ve gayrimenkul varlıklarının değerinin düşmesi sonucu bu yılın ilk yarısında milyarlarca dolar kaybetti.

Ana varlık sınıfı olan borsa portföyünden yaklaşık yüzde 6,8 değer kaybettiği vurgulanan fonun, piyasa değerinin 30 Aralık 2020 itibarıyla 1 trilyon 177 milyar dolar olacağı belirtildi.

Norveç Varlık Fonu nedir?

Norveç Varlık Fonu, 1990'dan yılından bu yana ülkenin petrol ve doğal gaz üretiminin getirisiyle yabancı ülkelerin hisse senetleri, tahvil ve emlak piyasalarına yatırım yapan bir fon. Hükümet, fon gelirlerinin küçük bir bölümünü kullanabiliyor.

Norveç Varlık Fonu'nun hükümetin kullanımından geriye kalan yüksek bölüm gelecek nesiller için biriktiriliyor. Norveç dışında 73 ülke ve 9 bin 200’den fazla firmada yatırımı bulunan Norveç Varlık Fonu'nu Norges Bank yönetiyor.

Türkiye'de Norveç Varlık Fonu

Türk şirketlerinin hisselerine yaptığı toplam yatırım 803 milyon doları bulan Norveç Varlık Fonu'nun söz konusu portföyünde Aygaz AŞ, Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ, Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Aksa Enerji Üretim AŞ ile Enerjisa Enerji AŞ olmak üzere 6 enerji şirketinin hisseleri yer alıyor. Fonun bu 6 Türk enerji şirketindeki ortaklık hisse değeri 117 milyon dolar olarak kayda geçtiği belirtildi.

Varlık fonunun geçen yılın sonunda Türkiye'deki en büyük enerji yatırımı, 54 milyon 653 bin dolarla Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ olurken, onu, 38 milyon 941 bin dolarla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları hissesi izledi. Fonun, Türkiye'deki yatırımlarından en büyük payı Akbank Türk Anonim Şirketi aldı. Akbank'ın yüzde 1,43 hissesine sahip olan fonun, söz konusu bankadaki toplam yatırımı 101 milyon 651 bin 998 doları buldu.