Norveçli arkeologlar gün boyunca kazdı, çıkan şeyi görünce havaya uçtular

Norveç'te kazı çalışmaları yapan arkeologların buldukları şey oldukça şaşırttı. Dünyanın en eski rün taşı bulundu. Dünyada runik alfabesinin kullanıldığı en eski taşlar olduğu düşünülen eser gün yüzüne çıkarıldı.

Norveçli arkeologlar gün boyunca kazdı, çıkan şeyi görünce havaya uçtular

Norveç'in başkenti Oslo'nun batısında bulunan Tyrifjord Gölü çevresinde 2021'in sonbahar aylarında yapılan kazı çalışmalarında, Göktürk yazıtlarında kullanılan bir yazı sistemi olan "runik"in yer aldığı bir yazıt bulundu. Yazıtın ön tarafından bulunan "idiberug" ifadesinin kadın veya erkek adı olabileceğinin yanı sıra bir aileyi de anlatıyor olabileceği belirtildi. 

EN ESKİ RUNİK TAŞ

Oslo'da bulunan Kültür Tarihi Müzesi tarafından yapılan açıklamada, yassı ve kare şeklindeki kahverengimsi kum taşının İskandinavya'da yazılmış en eski yazı örneği olabileceği aktarıldı. Yapılan açıklamada, eserin "şimdiye kadar bulunan en eski runik yazıtlardan" ve "dünyada tarihi saptanabilen en eski runik taş" olduğu ifade edildi.

MÜZEDE SERGİLENECEK

Oslo Üniversitesi'nde görevli Prof. Kristel Zilmer, yazıtın incelenmesi ve yazıldığı tarihin belirlenmesi için keşiflerini uzun bir aradan sonra duyurduklarını söyledi. 

Zilmer, aynı zamanda yazıtın Erken Demir Çağı'nda runik alfabesinin kullanımı hakkında bilgi sağlayacak nitelikte olduğunu belirtti. Yazıtın, Norveç ve İskandinavya'da runik alfabesinin kullanımına ilişkin ilk denemelerden biri olabileceğini kaydeden Zilmer, eserde, dilsel bir anlamı olmayan bazı şekillerinde bulunduğunu ifade etti. Yazıt, 21 Ocak 2023 tarihinden itibaren 1 ay boyunca Kültür Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.