O anayasa hazırlandı mı? Gazeteci Barış Yarkadaş ve Gürkan Hacır'dan tv100'e özel açıklamalar

Ahu Özyurt’un sunduğu Sağlı Sollu programında Ümit Özdağ’ın “Anayasa hazırlamışlar” iddiası masaya yatırıldı. Gazeteci Barış Yarkadaş ve Gürkan Hacır konuyla ilgili tv100’e özel açıklamalarda bulundu.

tv100'de yayınlanan ve Ahu Özyurt'un sunduğu Sağlı Sollu programına Gazeteciler Gürkan Hacır, Barış Yarkadaş, Hadi Özışık ve Metin Özkan konuk oldu.

Programda Ümit Özdağ'ın "Anayasa hazırlamışlar" iddiası masaya yatırıldı.

Barış Yarkadaş, Ümit Özdağ’ın “İyi Parti, Saadet Partisi, HDP ve CHP bir anayasa değişikliği için toplandı. Bu toplantıdan AK Parti’nin de bilgisi vardı” iddiaları üzerine Ümit Özdağ’ı arayarak tv100’e özel demeç aldı.

Yarkadaş, canlı yayında “Ümit Özdağ’dan sonra İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ve HDP’lileri de aradım” dedi.

Uğur Poyraz: Bunlar çok üzücü ithamlar

Gazeteci Barış Yarkadaş, Ümit Özdağ’ın iddiaları ile ilgili olarak, Uğur Poyraz ile konuşmasını şu sözlerle anlattı; “Uğur Poyraz’a sordum. Ümit Özdağ, CHP, Saadet Partisi ve HDP ile oturup bir anayasa çalışması taslağı yaptığını söylüyor. ve Ümit Özdağ bununla ilgili 30 sayfalık da bir metin yolladı. Böyle bir metin var mı? Bu partinizin midir? dedim.

Uğur Poyraz şunu söyledi; “Bunlar çok üzücü ithamlar. 20 yıllık hukukçu, yeni bir siyasetçiyim. Bu ithamları 30 yıllık bir siyasi kariyere yakıştıramadım. Ben Ümit Özdağ’ı muhattap kabul etmiyorum. Ümit Özdağ yalan söylüyor” dedi.

Saruhan Oluç: Biz böyle bir çalışmanın içinde olmadık

Gazeteci Barış Yarkadaş iddialar üzerine Saruhan Oluç ile olan görüşmesini de anlattı;

Yarkadaş; “Saruhan Oluç’u aradım. 30 sayfalık bir taslak metin var. Bu taslak metinde sizin imzanız var mı? Böyle bir çalışma yaptınız mı? diye sordum. Saruhan Oluç, “Biz herhangi bir anayasa çalışması içinde bulunmadık. Ümit Özdağ, muhtemelen yargı paketi ile ilgili yapılan görüşmeleri karıştırıyor olabilir” dedi.

Meral Danış Beştaş ile de görüşen Yarkadaş, Beştaş’ın kendisine “Böyle bir çalışmamız yok. Ümit Özdağ, muhtemelen 2011 yılındaki tartışmaları hatırlıyor ve karıştırıyor olabilir” dediğini açıkladı.

“Bu meseleyi bize özetleyin”

Ümit Özdağ ile tekrar görüşen Yarkadaş şu açıklamalarda bulundu; “ Ümit Özdağ’ı tekrar arayarak, bu meseleyi bize bir özetleyin dedim. Ümit Özdağ, “Benim bir tespitim var. Partimizin divanında görüşülmeden bilgi verilmeden genel başkanın talimatıyla HDP’nin de olduğu bir komisyon da 4 ay çalışmışlar. 28 Temmuz 2019'da çalışmadan haberim oldu. Oda TV'deki bir haberden öğrendim” dedi. Ümit Özdağ hemen OdaTV Barış Terkoğlu’nu arıyor. “Bu haberin kaynağı nedir?” diyor. Barış Terkoğlu da “Biz bunu Birgün Gazetesi’nden aldık” diyor.

Özdağ'ın iddiasına göre; CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu tarafından hazırlandığı yönünde bir bilgiye ulaşıyor. Bunun peşinden tekrar İyi Parti'nin Genel Sekreteri Uğur Poyraz’ı arıyor. Ümit Özdağ diyor ki; Böyle bir anayasa çalışması varmış, bizden kim katıldı? Ümit Özdağ’ın iddiasına göre; Uğur Poyraz diyor ki; “Bizden Ahmet erozan katıldı. İbrahim Kaboğlu ile bu çalışmaları yaptılar” diyor.

Ümit Özdağ, İbrahim Kaboğlu’nun meclisteki odasına gidiyor. “İbrahim Bey, siz böyle bir çalışma yapıyor musunuz” diye soruyor ve “Evet, böyle bir çalışma yapıyoruz” yanıtını alıyor.

“Taslak metni İstanbul’daki bilgisayarımda”

Özdağ, “Taslak metniniz var mı, ben o taslak metni alabilir miyim? diyor. İbrahim Kaboğlu da “Şu anda taslak metni benim İstanbul'daki bilgisayarımda” Size göndereyim diyor.

Ümit Özdağ: Taslağı okuduğumda dehşete düştüm

Barış Yarkadaş, Ümit Özdağ’a “Taslakta ne var?” sorusu üzerine Özdağ; “Ben bu taslağı okuduğumda dehşete düştüm. Bunun partimize zarar vereceğini düşündüm. Partimizi de uyardım. HDP, PKK'nın uzantısıdır, koludur, diyerek bu çalışmalardan vazgeçmeleri için uyardım. Bunları uyarmama rağmen dinlenmedi.

Aksine bu çalışmalara sıcak bakan Bahadır Erdem’i de GİK’e aldılar ve yetkili yere getirdiler.

“Partiden ihraç edilmeliler”

Bu çalışmalara iki arkadaşımız katılmış. Nuri Okutan ve Ahmet Erozan’dır. Bu iki arkadaş Parti'den ihraç edilmelidir. Çünkü o taslakta anayasanın ikinci ve üçüncü maddesi değiştirilmek isteniyor. Buna ben göz yumamam.

Ayrıca Salim Ensarioğlu Parti divanından çıkarılmalıdır. Çünkü Salim Ensarioğlu da Türkiye'nin etnik haritasını çıkarmıştır. İYİ Parti böyle gizli kapaklı işler yapmamalıdır.

Barış Yarkadaş: Meral Akşener’in değerlendirmeleri için ne düşünüyorsunuz?

Sayın Akşener beni değil Kılıçdaroğlu'nu yalanlıyor. Çünkü Sayın Kılıçdaroğlu'nun 2 Haziran'da anayasa çalışması ile ilgili bir açıklaması var ve ortada bir taslak var. Ayrıca Kaboğlu’nun da kendisini doğruladığını zaten bu taslağa da ortaya koyduğunu söyledi.

Başka İYİ Partililer de İYİ Partili kaynaklarda diyor ki; Türk Tanıtım Vakfı'nın yemeğinde de bu konu zaten konuşuldu. Gündeme geldi diyorlar.

Gürkan Hacır, Özdağ’ın “Anayasa hazırlamışlar” iddiası üzerine Kabaoğlu’nun özel açıklamasını Sağlı Sollu’da açıkladı

Cumhuriyet Halk Parti İstanbul milletvekili İbrahim Kaboğlu “Bu konu 2018'deki bir çalışmadan ibarettir. Bu bir anayasa taslak çalışması da değildir. TUSES’in Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar vakfının daveti üzerine ortak ilkeler doğrultusunda yapılmış bir görüşme rapor çalışmasıdır.

Burada bir anayasa taslak metin vesaire herhangi bir şey yoktur. Yani Türkiye anayasa konusunda yaptığı herkes kendi görüşünü ifade ettiği bir rapordur. Biz sadece bu raporu o zaman konuştuk değerlendirdik. Onun dışında ne taslak, ne de bahse konu ilk üç madde vesaire gündeme gelmemiştir. Bunu parti içi konuları kullanmak istiyorlar”