O haberlerin aslı tv100’de anlatıldı

Tüm sağlık sektörü ve ilgili birimlerin özverili çalışmalarına rağmen vaka sayıları katlanarak artıyor.

Dünyada herşey yerle bir. Bu salgında, neredeyse on gün önce görülen ilk vakanın ardından Türkiye’de hasta sayısı artık 3 haneli rakamlarla ifade ediliyor. Ne zaman 4 haneli olacak artacak gerginliği herkesin üzerine kabus gibi oturdu.

AKIL YENER

Ama yılmak ve tıbbi uyarılardan sapmak yok. Akıl, bilinç ve biliim koronavirüsü yenecektir.

KOMUTAN DA KORONA KURBANI

Kayıplarla ilgili de endişe yükseliyor. Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Em. Org. Aytaç Yalman bile koronavirüs nedeni ile hayatını kaybetti. Ailesinin bazı fertlerinin de testleri de pozitif çıktı maalesef. Rahmetli Yalman’ın yaklaşık 20 gün önce koronavirüsün patladığı İran’a seyahat ettiği iddiaları var.

HER KANALDAN

Türkiye başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm sağlık çalışanları, ilgili birimlerle elinden geleni yapmaya çalışıyor. Uyarılar, yurtdışından gelenlere karantina ve sürekli olarak hastalığa yakalanmamak için bilimsel duyurular her kanaldan yapılıyor.

FARKINDALIK SEFERBERLİĞİ

Farkındalık ve hassasiyet yaratılması için muazzam tedbirler devrede. Devletin kanunları ile kolluk kuvvetleri de karantina kurallarını uygulatmaya gayret ediyor. Herkes hassas. Algılar açık. Sokaklar bomboş. Ve hepimiz her habere algıda açık hale geliyoruz. Ne olacak diye herşeye bakıyoruz, okuyoruz.

AMAN DİKKAT

Ama sosyal medyada başta olmak üzere araya sıkışan kötü niyetli, insanları mutsuz etmeye çalışan, kafa karıştıran, bilgi kirliliği yaratan o kadar yalan haber var ki. İşte bunlara dikkat etmek gerekir.

Bu konuda medyada gerçekten bu kirliliğe karşı mücadele eden çok ciddi ekipler var. Teknolojiye ve bilgiye hakim yetenekli gençlerin oluşturduğu bu gruplardan biri de teyit.org

TV100’DE ANLATTI

Önceki gece TV100’de programımızda sitenin Şef Editörü Gülin Çavuş ile konuştuk. Çok önemli ve inanılmaz şeyler anlattı. Gerçi sitelerini de takip ediyorum ama kendisini dinleyince son günlerde çoğumuzun dikkatini çeken, konuşulan hatta gündem olan bazı haberlerin nasıl yalan yanlış nasıl tuzak olduğunu bir kez daha gördüm. Sizlerle de paylaşmak istedim.

Gelin şimdi teyit.org sitesinden o bahse konu sahte tuzak haberlere ve gerçeklere bakalım;

RONALDO YALANI

İtalya’nın Juventus takımının oyuncusu Cristiano Ronaldo’nun, kendisine ait otelleri yeni koronavirüs (Covid-19) hastalarının tedavi edilmesi için hastaneye dönüştürmeye karar verdiği iddia edildi. Aynı iddiada doktorların maaşlarını Ronaldo’nun ödeyeceği de belirtildi. İçerik, yurtdışı sitelerinde yayılmaya başladıktan sonra, Türkiye’de bir çok popüler sitede de gazete de haber oldu.

Ancak Ronaldo’nun böyle bir açıklaması yok ve ortaklarından Pestana Group’un yetkilileri iddiayı yalanladı. Paylaşımı yapan ilk kaynaklar da haberi kaldırmış.

Cristiano Ronaldo’nun sosyal medya hesapları kontrol edildiğinde, futbolcunun böyle bir açıklama yapmadığı görülüyor. Ronaldo izolasyon süreciyle ilgili kamuoyunu bilgilendirmiş, ancak otellerin hastaneye dönüştürülmesiyle ilgili bir paylaşımı yok.

CİĞER YALANI

Sosyal medyada yeni koronavirüsün (Covid-19) akciğere inmeden önce dört gün boyunca boğazda kaldığı ve kuru öksürüğe neden olduğu iddia edildi. 15 Mart 2020’de Twitter’da paylaşılan bir gönderi yaklaşık 24 bin retweet ve 45 bin beğeni aldı. Ancak iddia doğru değil. Koronavirüsün dört gün boğazda kaldığıyla ilgili bir bulgu bulunmuyor. Tavsiye edilen sirke, sıcak su ve tuzun da virüsün yol açtığı Covid-19 ile mücadelede etkili olduğuna dair hiçbir bilimsel resmi kurumsal çalışma yok. 

ASILAN YOK

İddiaya göre, Kuzey Kore’de Covid-19’a yakalanan iki kişi idam edildi. Bir kullanıcı tarafından 13 Mart 2020’de Twitter’da Kuzey Kore Devlet Lideri Kim Jong-un fotoğrafıyla birlikte paylaşılan iddia, kısa sürede çok konuşuldu.

Ancak Kuzey Kore’de Covid-19 bulaşan iki kişinin idam edildiği iddiası doğru değil. İçerik parodi bir hesap tarafından üretilmiş ve gerçek sanılmış. 

UYDURMA TUZAKLAR

Türkiye’de Covid-19 salgınıyla mücadele için ulusal düzeyde önlemler alındı. Ancak, WhatsApp gruplarında dolaşan bir iddiaya göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kadınların altın ve çay günlerini yasakladı. 

İddiaya eşlik eden metinde, yasağın 15 Mart 2020’den itibaren üç hafta geçerli olacağı yazıyor. Metinde Bakanlar Kurulu ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nca alınan bir ortak karardan bahsediliyor, altın ve çay günlerinde yapılanların “günah” olduğu ifade ediliyor. İddia konusu belgeye göre, yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem başlatılacak. Ancak iddia doğru değil. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı böyle bir karar yayımlamadı. Bakanlığın 14 Mart 2020’de yayımladığı son genelgede, altın ve çay günlerinden bahsedilmiyor.

ASILSIZ BELGE

Sosyal medyada ve WhatsApp gibi kapalı mesajlaşma gruplarında paylaşılan ve Teyit’e de ihbar olarak gönderilen bir görselin Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “gizli” ibaresiyle yayınladığı bir genelge olduğu iddia edildi. Metnin içinde dört madde yer alıyor, kamu hayatını düzenleyen birçok değişiklik yapılmasına karar verildiği belirtiliyordu. Sokak dahil yasaklar kapıdaydı.

İMZA KİMİN?

Birçok yazım ve imlâ hatası barındıran belge, Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te belirtilen kurallara da uymuyor. Ve ekteki metin Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ait değil. Genel Müdürlük metnin sahte olduğunu Teyit’e açıkladı. Asıl trajikomik olan ise metinde yer alan imza ise, eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Vitali Klitschko’nun.

Çıkan sonuç; Sadece gerçek samimi iyi niyetli objektif uzmanlarla, resmi açıklamalara riayet edeceğiz.

Aman iyi olun, olun ki, ülkemiz iyi olsun...