Kent zehir soluyordu! Nedeni belli oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin en zehirli havasının bulunduğu ortaya çıkan Düzce olduğunu açıkladı. Bakanlık, fabrika bacalarına filtre takılmasına ilişkin uyarıda bulundu. Peki, neler yapılacak? İşte dikkat edilmesi gereken konu başlıkları...

Kent zehir soluyordu! Nedeni belli oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Düzce’nin hava kirliliği durumu kırmızı alarm vermeye başladığını duyurdu. Sürekli İzleme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Düzce’de temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken endeks değeri 174’e kadar yükseldi. Bakanlık, Düzce´deki kirleticileri tespit etmek amacıyla mobil hava kalitesi ölçüm aracı ile farklı bölgelerde ölçüm gerçekleştirdi. Yapılan ölçümlerde Düzce´nin dört ana kirleticisini ve oranlarını tespit edildi.

Fabrika bacalarının etkisi

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü yaptığı açıklamada, son 3 yıla ait değerlendirmeler sonucunda Düzce´deki hava kirliliğinin kaynaklarına ilişkin çıkardıkları sonuçları dört ana gruba ayırarak sıraladı. Özlü, ilk ve en önemli nedenin fabrika bacalarından çıkan kirlilik olduğunu ve etkisinin yaklaşık yüzde 25-30'ları bulduğunu bildirdi.

Kömürle ısınma

İkinci önemli nedenin ise evlerde kömürle ısınma olduğuna dikkat çeken Özlü, bunun da sayısal karşılığı yüzde 22-25 civarında olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Özellikle dizel yakıtlı kamyonların çıkardıkları egzoz gazlarından meydana gelen kirlilik. Bunda sadece şehir içi trafiği değil ilimizden geçen D-100 karayolundan geçen araçların oluşturduğu kirlilik var."

Otobandan geçen arabalar

Özlü, "Otobandan günde 80 bin üzerine araç geçiyor, D-100´den günde 25 binden fazla araç geçiyor. Bunların meydana getirdiği kirlilik söz konusu. İlk elde ettiğimiz sonuçlar bunların sayısal değerlerinin birbirlerine çok yakın olması. Yani birisi çok önde, biri çok geride değil" dedi.

Atık yağ ve lastiklerin yakılması

Dördüncü önemli kaynak olarak da sanayi sitelerinde ısınma amaçlı yakılan atık yağlar olduğu vurgulayan Özlü, "Atık yağ ve lastik yakmadan kaynaklanan kirlilik yüzde 22 ile 30 arasında bir orana sahip" dedi.

Özlü, sözlerine şöyle devam etti: Özellikle eski, yeni ve küçük sanayi sitelerindeki iş yeri sahiplerimizin, esnafımızın, motor yağı yakmamalarını istiyoruz. Çünkü gerçekten ciddi boyutlarda kirliliğe neden oluyor. Bununla ilgili öncelikle gidip uyaracağız. Ancak devam ederlerse cezai işlem uygulayacağız. Bunun miktarı çok yüksek. Ben özellikle esnafımızdan ve vatandaşlarımızdan motor yağı yakmamalarını, lastik yakmamalarını rica ediyorum."

Fabrikalar merkezi sitemle izlenecek

Kirletici olarak belirlenen fabrikalara merkezi sistemle izlenecek bir sistem takılacağını söyleyen Özlü, "Bütün fabrikalarımızın standartlara uygun bir şekilde bacalarına filtre taktırmalarını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Fabrikaları merkezi bir sistemle izleyeceklerini kaydeden Özlü, "Bunlar hiçbir zaman devre dışı kalmayacak. Devre dışı kaldıklarında merkezi sistemde uyarı olacak. Dolayısıyla cezai işlem uygulamasına gerek kalmadan fabrikalarımızın standartların gerektirdiği baca filtrelerini taktırmalarını önemle rica ediyoruz" diye konuştu.