Obezite ile mücadelede kesin çözümler! Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı nedir? Ameliyattan sonra kiloları geri alma riski nedir?

Obezitenin ameliyatlı tedavileri arasında en çok başvurulan yöntem olan tüp mide ameliyatı hakkında merak edilenler araştırılmaya devam ediyor. Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı nedir? Obezite ile mücadele eden hastaları tüp mide ameliyatının sürecini araştırıyor. Ameliyattan sonra kiloları geri alma riski nedir? İşte, işin uzmanı konu hakkında tüm bilgileri verdi...

Obezite ile mücadelede kesin çözümler! Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı nedir? Ameliyattan sonra kiloları geri alma riski nedir?

Tüp mide ameliyatı obezite cerrahisinde en fazla tercih edilen prosedürlerden biridir. Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı nedir? Bu ameliyat sonrası obezite hastaları kurallara uydukları takdirde bir sene içerisinde ideal kilolarına ulaşabilirler. Ameliyattan sonra kiloları geri alma riski nedir? İşte, Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Erdem, tüp mide ameliyatı hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Obezite ile mücadelede kesin çözümler! Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı nedir? Ameliyattan sonra kiloları geri alma riski nedir? - Resim : 1Tüp mide ameliyatı nedir, neden yapılır?

Tüp mide ameliyatı yaklaşık bir ila bir buçuk saat sürer. Mide küçültme işlemi genel anestezi altında yapılır ve hasta ameliyat sırasında hiçbir şey hissetmez. Ameliyat sonrasında da midede kaçak olup olmadığını anlamak için hasta bir ya da iki gün hastanede kalabilir.

Obezite ile mücadelede kesin çözümler! Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı nedir? Ameliyattan sonra kiloları geri alma riski nedir? - Resim : 2Kalıcı çözüm

İşlem genellikle laparoskopik olarak yapılır ancak hastanın durumuna göre açık ameliyat olarak da yapılabilir. Ameliyat sırasında mide ilk önce etrafını saran yağ dokusundan arındırılır ve zımbalamaya hazır hale getirilir. Ardından mide, içerisine yerleştirilen kalibrasyon tüpü rehberliğinde yaklaşık yüzde 80 oranında küçültülür. Bu işlem geri döndürülemez ve bu nedenle kalıcı bir çözümdür. Tüp mide ameliyatından sonraki iyileşme süresi hastadan hastaya değişir, ancak çoğu kişi hastanede 2-3 gün, evde ise yaklaşık 2 hafta istirahat edilebilir. Bu süreçte sıkı bir beslenme planı izlenmelidir.

Obezite ile mücadelede kesin çözümler! Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı nedir? Ameliyattan sonra kiloları geri alma riski nedir? - Resim : 3Ameliyat tek başına yeterli olmaz

Mide küçültüldüğünde hasta, yemeklerde her zaman tükettiği porsiyonların çok daha azını tüketecektir. Böylece kişi daha erken doymuş olup daha az yiyeceğe ihtiyaç duyacak ve kilo verimi sağlanacaktır. Hastanın midenin yeni boyutuna alışması için porsiyon boyutlarını ayarlaması ve yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Bir beslenme planı kendisine sağlanır ve buna kesinlikle uyulmalıdır. Sürekli kilo vermeyi sağlamak için cerrahi tek başına yeterli değildir. Ameliyat sonrası süreç sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli spor egzersizleri ile desteklenmelidir.

Obezite ile mücadelede kesin çözümler! Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı nedir? Ameliyattan sonra kiloları geri alma riski nedir? - Resim : 4Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı ve verilen kiloları geri alma riski nedir?

Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar kurallara uydukları takdirde tahmini olarak ilk aylarında ameliyat öncesi kilolarının yüzde 10’unu verirler. Üçüncü ayda bu oran yüzde 20’ye, altıncı ayda ise yüzde 30’a yükselir. Bir senenin sonunda ise kişi ameliyat öncesi kilosunun yaklaşık yüzde 40’ını kaybeder ve ideal kilosuna ulaşır. Özellikle ameliyat sonrası gerekli kurallara uyulmadığı takdirde geri kilo alımı görülebilir. Tekrar kilo alma durumu ise hastaların yaklaşık yüzde 10’unda görülebilir. Bu durum da sağlıksız beslenme ve olumsuz yaşam koşulları ile bağlantılı olarak gelişir.

Obezite ile mücadelede kesin çözümler! Tüp mide ameliyatı sonrası başarı oranı nedir? Ameliyattan sonra kiloları geri alma riski nedir? - Resim : 5Ancak unutulmamalıdır ki yoğunluk seviyesi ne olursa olsun, operasyon sonrasında ve mümkün olan en kısa sürede fiziksel aktivitelere başlamanız obezite ile mücadelenizde size yardımcı olacaktır. Aktif bir hayat; genel sağlığınıza ulaşmada, ameliyatın etkilerinin kalıcı olmasında ve sağlıklı bir hayat sürmenizde etkili bir faktördür.