Danıştay'dan 'andımız' kararı

Danıştay son sözü söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temyize taşınan "Öğrenci Andı" için itiraz kabul edildi. Yani artık ilköğretim okullarında andımız okunmayacak.

Danıştay'dan 'andımız' kararı

Milli Eğitim Bakanlığı, andımızın okullarda okutulması konusunda temyize gitmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, okullarda öğrenci andının okunmasını sona erdiren MEB yönetmeliğini iptal eden Danıştay 8. Dairesi'nin kararını bozdu. Bu karar sonrası okullarda artık andımız okunmayacak.

Kurul, ilköğretim okullarında andın okunması yönündeki Danıştay 8. Daire kararını kaldırdı. Danıştay, bu kararla “Okullarda Andımız okunmasın” dedi. Karar 4’e karşı 11 oyla verildi. Bu kararın ardından Andımız dosyası, prosedür gereği yeniden Danıştay 8. Dairesi’ne gönderilecek. Daire, Kurul’un kesin nitelikteki kararına uymak zorunda. Kurul MEB’in temyizini kabul edip, 8. Daire’nin kararını kaldırdığı için artık Andımız okutulmayacak.

Türk Eğitim-Sen, 2013 yılında Öğrenci Andı'nın kaldırılması ile ilgili düzenlemenin iptali için Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi de 2018 yılında Öğrenci Andı'nı kaldıran yönetmelik hükmünü oyçokluğu ile iptal etmişti.

Ancak, Danıştay’ın “and okutulsun” kararı uygulanmadığı gerekçesiyle sendikalar tarafından MEB yetkilileri hakkında açıklamalar yapılmış ve suç duyurusunda bulunulmuştu. MEB ise, Danıştay 8. Dairesi’nin Andımız kararını, bir üst Kurul olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda temyiz etmiş ve yürütmeyi durdurma istemişti.