Öğrencili ailelere müjde! 5 394 TL devlet desteği! Vakit kaybetmeden başvurun!

Temmuz ayında gelen zammın ardından son zamanlarda gündemden düşmeyen devlet desteklerinin miktarı da yükseldi. Dar gelirli ailelere genelde aylık olmak üzere ihtiyaçlarına yönelik ve farklı tutarlarda destek seçenekleri sunuluyor. Aileler diledikleri zaman bu destek programlarına başvurabilir.

Öğrencili ailelere müjde! 5 394 TL devlet desteği! Vakit kaybetmeden başvurun!

Aile destek paketleri bir süredir gündemdeki yerini koruyor. İhtiyaç sahibi ailelere devlet tarafından çeşitli ihtiyaçlarına yönelik paketler sunuluyor. Aileler diledikleri destek paketine, diledikleri zaman başvurabilir. Şartlara uygun görülmeleri halinde ödemeleri belirlenen periyotlara göre düzenli olarak banka hesaplarına ya da PTT şubeleri üzerinden yatırılıyor. Vatandaşlar gelir durumuna göre en fazla 5 394 TL destek alabiliyor. Bu yıl başlatılan bir diğer yardım da vefat yardımı. Başvuru yapıldıktan 1 ay sonra başvuru yapan vatandaşın hesabına yatırılıyor. Peki hangi kurumlar destek paketi veriyor? Kimler faydalanabilir? 

Öğrencilere burs desteği veren kurum ve kuruluşlar

- VGM bursu

- SED yardımı

- Şartlı Eğitim Desteği

- KYK bursu

- Özel çocuklara eğitim yardımı

- SGK eğitim yardımı

- Belediye eğitim burs yardımları

- SYDV yardımı

Şehit çocuklarına, harp ve vazife malullerinin çocuklarına özel olarak da birçok öğrenci yardım desteği veriliyor. Bahsi geçen yardımlar 50 TL ile en fazla 5 bin 394 TL tutarları arasında değişiyor. Ödeme tutarları, öğrencinin öğrenim seviyesine göre belirleniyor.

Öğrenci desteği almak için ne yapılmalı?

Bu desteklerin herhangi birinden faydalanmak isteyen vatandaşların, Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) ve il meclisine okur parası başvuru dilekçesi ile birlikte, yardıma ihtiyaçlarını olduklarını beyan eden belgeyle başvuruda bulunması gerekiyor.

SED desteği tutarı ne kadar?

Bakan Yanık, "SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 1.259 TL'den 1.649 TL'ye yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 1.964 TL'den 2.572 TL'ye çıkarıldı" dedi.

Şartlı eğitim desteği ne kadar?

Şartlı eğitim yardımında ilköğretim öğrencisi olan erkek çocuklarına 35, kız çocuklarına 40 lira ödeniyor. Orta öğretimde ise erkek öğrenciye 50 TL, kız öğrencilere ise 60 lira ödeniyor

VGM bursu ne kadar?

2021-2022 eğitim yılından itibaren; ortaöğrenim eğitim yardımı miktarı aylık 200,00 TL, yükseköğrenim burs miktarı aylık 650,00 TL, yabancı uyruklu öğrenci yükseköğrenim burs miktarı ise aylık 650,00 TL olarak belirlenmiştir.

SGK eğitim yardımı ne kadar?

2022 yılında SGK Eğitim-Öğretim yardımı tutarları aşağıdaki gibi olacaktır.

İlk-Orta: 3.667,00 TL,
Lise: 5.501,00 TL,
Üniversite: 5.394,00 TL.

Yakını vefat edene 750 TL destek!

Sosyal yardım faydalanıcılarına yönelik bu yıl ilk kez vefat yardımı uygulaması başlatıldı. 15 Nisan 2022 ve sonrasında vefat eden yakınlar için 750 lira nakdi destek verilecek. Başvuru sonucu ödemeler 1 ay içerisinde yapılıyor.

Ücretsiz anaokulu

Bir başka destek programı da 1 milyon çocuğa anaokulu desteği verilecek. Sosyal yardım alan ailelerin çocukları bu imkandan faydalanacak. Çocuklara eğitim desteğini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sağlayacak. Ailelerin yapacaklarını tek şey, çocuklarını okula kaydettirmek olacak. 

Devlet tarafından sağlanan diğer destek yardımları ise şu şekilde:

- Eğitim destek

- Kira yardım

- Hibe destek

- Erzak yardımı

- Doğrudan nakdi yardım

Kaymakamlık üzerinden yapılacak maddi yardımın başvuru şartları neler?

Kaymakamlık tarafından sağlanan para yardımından faydalanmak isteyen vatandaşlar için başvuru şartları aşağıdaki gibidir;

- Türk vatandaşı olmak.

- Muhtarlıktan fakirlik (muhtaçlık) belgesi almak.

- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından yapılacak gelir testi sonucu uygun olmak.

- Sosyal yardımlar kapsamında aynı anda farklı bir yardımdan faydalanılmaması gerekmektedir.

Kaymakamlık üzerinden yapılacak maddi yardımın başvuru nasıl yapılır?

Kaymakamlık yardım parası için başvuru yapacak olan vatandaşlar başvurularını şahsen yapmaları gerekmektedir. Öncelikle kendi kaymakamlıklarına gidecek olan vatandaşlar orada yer alan Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarıyla görüşecekler.

Kaymakamlık maddi yardım sorgulama:

Kaymakamlıka para yardımı için başvuran vatandaşlar e-Devlet üzerinden kontrol sağlayabilir. Bunun için; https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalıdırlar. Ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan giriş yap butonuna tıklamalıdırlar. İşleme devam edebilmeleri için kimlik doğrulaması yapmaları talep edilmektedir. Bunun için e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı ile kimlik doğrulaması yapabilmektedirler.

E-devlet şifresi ile giriş yapmak isteyenlerin e-devlet şifreleri yok ise; PTT şubelerine giderek ücreti karşılığında kimlik belgeleri ile şifre alabilmeleri mümkün olmaktadır. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler listesinden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bulunmalıdır. Bu kurum ile yapılabilecek işlemler listelenmektedir.

Ardından vatandaşlar bu vakıflara yardım parası başvurusunda bulunacaklarını bildirecekler. Hangi durum için yardım parası almak istiyorlarsa onu bildirecekler. Ardından bu vakıflar üzerinden başvuru formu dolduracak olan vatandaşlar kurum tarafından talep edilen diğer evrakları toplayacaklar. Tüm evrakları derleten vatandaşlar başvurularını tamamlayacaklar.

Kira yardım parasından nasıl faydalanılabilir? 

Açıklandıktan sonra en çok merak edilen ve araştırılan konulardan birisi de kira yardımı başvurusunun nereye yapılacağı sorusu oldu. Devletin yaptığı yardımların birçoğunu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gerçekleştiriyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işlemi yapmak için Kaymakamlıklardan destek alıyor. Kaymakamlıklar ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile birlikte çalışarak, kira yardımının verileceği kişiye ulaşıyor ve kira yardımı almasını sağlıyor.

Vatandaşların valilikler ve kaymakamlıklar bünyesinden alabilecekleri yardımlara ilişkin liste;

- Eşi vefat etmiş geliri olmayan kadınlara aylık maaş desteği.

- Yakacak Yardımı - 500 kg kömür olarak sağlanır.* Engelli ve 18 yaş altında olan vatandaşların ailelerine her ay maddi destek.

- İhtiyaç sahiplerine gıda yardım ödemesi.

- Yine kirasını ödeyemeyenlere aylık belli bir tutar barınma yardımı

- Çocukların sağlıkları için ihtiyacı olanlara her ay destek ödemesi

Vatandaşlar söz konusu alanlarda sağlanan destek ödemelerinden faydalanmak için belediyelere, valiliklere ve kaymakamlıklara başvuruda bulunabilirler. Başvuruların ardından ilgili kurum değerlendirme süreci başlatacak ve ödemeler o değerlendirme sonucuna göre yapılacak.

Kira yardımı yapan kurumlar hangileri?

Kiralarını ödeyemeyen ve bu konuda destek bekleyen vatandaşlara iyi haber Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından gelmişti. Birçok vatandaş bu yardımı nasıl alacağını merak ediyordu. Kira yardımı konusunda destek sağlayan kurumlar; 

- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olan müdürlükler,

- Belediyeler,

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları,

- Özel dernek ve vakıflar,

- STK'lar,

- Gönüllü olarak yardımda bulunmak isteyen kurum ve şahıslar