Brent petrol OPEC sonrası yukarı yönlü

OPEC'ten yapılan Mayıs ayından itibaren üretim kesintilerini kademeli olarak hafifletme kararının ardından petrol fiyatları yükselişe geçti.

Brent petrol OPEC sonrası yukarı yönlü

Petrol üretiminin Mayıs ayından itibaren kademeli olarak artırılması planlarının ardından brent petrol 64 doların üzerine çıktı. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman, "Geçen ay daha temkinli ve sıkı bir tutum takınılması çağrısında bulunmuştuk. Ne yazık ki son gelişmelerle birlikte haklı çıkmış olduk" açıklamasının ardından OPEC+ de Mayıs ayından itibaren petrol üretim kesintilerini kademeli olarak hafifletme kararı aldı.

Bakan Salman, Suudi Arabistan'ın Mayıs'ta ülkesinin üretimine günde 250.000 varil, Haziran'da günde 350.000 varil ve ardından Temmuz'da günde 400.000 varil daha ekleyerek günlük 1 milyon varillik ek gönüllü kesintisini aşamalı olarak kaldıracağını belirterek, "Bugün yaptığımız şey bence çok muhafazakâr bir önlem" dedi.

Biden yönetiminin Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Suudi enerji bakanıyla yaptığı görüşmenin ardından Twitter'da yaptığı paylaşımda "Tüketiciler için uygun fiyatlı ve güvenilir enerji kaynakları sağlamak için uluslararası işbirliğinin önemini yeniden teyit ettik" dedi.

OPEC+'ı takip eden birçok piyasa katılımcısı üretim kotalarının bir ay daha sabit tutulmasını bekliyordu.