Kilo verdiren meyvede yerli üretim!

Marketlerde taneyle satılan ve ender olarak üretildiği için pahalı bir meyve olan ejder meyvesinde yerli üretim başlıyor. Tropik meyve protein, lif ve karbonhidrat zengini içeriğiyle kilo vermeye de yardımcı.

Kilo verdiren meyvede yerli üretim!

Zengin içeriğiyle vücuda direnç sağlayan, kilo vermeye yardımcı olan ve maddi getirisi yüksek olan ejder meyvesi artık ülkemizde Bilecik'te de üretilecek.

Orta ve Güney Amerika, Vietnam, Tayland, Kamboçya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılan çarkıfelek meyvesi olarak da bilinen meyve Türkiye yeni tanınmaya başlandı.

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, Bursa'nın Kestel ilçesinde yetiştiriciliği yapılan ejder meyvesi serasını ziyaret etti. Ziyarette yetiştirici Özhan Öztürk, serayı gezdirerek meyve üretimi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Ejder meyvesinin başlıca Orta ve Güney Amerika, Vietnam, Tayland, Kamboçya gibi ülkelerde yetiştiriciliği yapılan bir bitki olduğunu anlatan İl Müdürü Yoldaş, "Ejder meyvesi, pitahaya, dragon fruit gibi isimlerle de adlandırılmaktadır. Üreticiler tarafından alternatif ürün olarak değerlendirilebilecek ve maddi getirisi yüksek bir meyve türüdür. İlimizdeki arazilerin küçük alanlardan oluşması sebebiyle birim alandan fazla gelir elde edilmesini sağlayacak ürünlerden biri olan pitayanın yaygınlaşmasıyla birlikte ilimiz ekonomisine katkı sağlayacaktır. İklim koşulları ve bereketli topraklarıyla birçok ürünün yetiştiriciliği yapılan ilimizde 2021 yılı üretim sezonunda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığımız ile birlikte ejder meyvesine de yer vermeyi hedeflemekteyiz. Böylece Marmara Bölgesinde tropik meyvelerinde yaygınlaştırılması sağlanacaktır" dedi.

Ejder meyvesi faydaları

Ejder meyvesi, protein, lif ve karbonhidrat bakımından bir hayli zengindir. C ve B vitaminlerini de içeren meyve, aynı zamanda omega 3 ve omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri de barındırıyor.

Çarkıfelek meyvesi olarak da bilinen tropik meyve, C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücuda direnç kazandırıyor.

Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor.

Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.

Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor.

Ejder meyvesinin kalorisi neredeyse yok denecek kadar az ve lifli bir yapıya sahip. Bu özellikleri ile diyet listelerine rahatlıkla dahil edilebiliyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor.

Cilt kuruluğunu gideriyor.

Yüksek potasyum sayesinde göz sağlığını da koruyor.