Oruçluyken üşüme neden olur? Oruçluyken neden çok üşürüz?

Oruç tutan kişilerde görülen üşüme, halsizlik ve baş ağrısı gibi bazı semptomların neden olduğu sıklıkla araştırılan konuların başında geliyor. Uzun saatler aç kalan oruçluların üşüme hissi gün içinde sık sık ortaya çıkıyor. Peki, Oruçluyken üşüme neden olur? Oruçluyken neden çok üşürüz? İşte oruçluyken üşümenin nedeni!

Oruçluyken üşüme neden olur? Oruçluyken neden çok üşürüz?

Ramazan ayı ile birlikte oruç tutan kişilerde, özellikle de ilk günlerde bazı semptomlar yoğun olarak hissediliyor. Bunların başında da gün içinde oluşan üşüme ataklarıdır. Pek çok kişi uzun süren oruç nedeniyle gün boyu ağrı veya halsizlikle mücadele ederken üşüme gibi hasta oluyormuş hissini de yoğun olarak yaşıyor.

ORUÇLUYKEN NEDEN ÇOK ÜŞÜRÜZ?

Oruç tutarken üşüyorsanız, bunun nedeni oruç tutarken vücudunuzun birçok değişiklik geçirmesidir. metabolizmanız yağ depolarından yararlanır, kan akışınız yağ dokusuna yönlendirilir ve sindirim sisteminiz daha az ısı üreterek boşta kalır. Tüm bu değişiklikler, vücudunuz yağa adapte olurken üşümenize neden olabilir. Yeni bir beslenme rutinine başlanması nedeniyle orucun ilk günlerinde üşüme bu yüzden sık görülüyor. Bu durumda ya vücudunuz yağ yakıyordur ya da farklı bir rutine geçiş yaptığınız için kendini korumaya almış enerji çıkısına izin vermiyordur.

Oruç tutanlar sıklıkla el ve ayaklarda soğukluk bazen de vücutlarında soğukluk hissederler. Rahatsız edici olsa da oruç tutarken üşümek normaldir. Bu, vücudunuzun ısı üretimi için amaçlanan enerjiyi yağ yakımına yönlendirdiğini gösterir.