ÖSYM’nin zorlu siyam ikizleri sınavı!

15 Haziran’da gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren 18 yaşındaki siyam ikizleri TBMM gündemine geldi. İki farklı kişi olarak sınava giren ikizler farklı üniversitelerde farklı bölümleri kazanırlarsa ne olacak? sorusuna yanıt aranıyor.

ÖSYM’nin zorlu siyam ikizleri sınavı!

Üniversite hayallerini gerçekleştirmek için 15 Haziran’da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren 18 yaşındaki siyam ikizleri ÖSYM’yi zorladı. Kızlara sınavda farklı kitapçıklar verildi. Fakat şimdi yanıt bulması beklenen soru farklı üniversitelerde farklı bölümleri kazanırlarsa ne olacak?

TBMM Down Sendromu ve Otizm Araştırma Komisyonu’nun “İkisinin aynı yerde okuması lazım” talebine ÖSYM Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yaşar Özban, “Siyam ikizleri aynı bünyeyi paylaşan iki farklı kişi ama hukuksal olarak aynı bünyeye sahip olmayan iki farklı kişi” dedi.

TBMM Down Sendromu ve Otizm Araştırma Komisyonu, Kahramanmaraş’ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren 18 yaşındaki Siyam ikizleri Ayşe ve Sema Tanrıkulu’nu konuştu. Komisyon perşembe günü yapılan toplantısında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) temsilcilerini dinledi. Komisyon “İkisinin aynı yerde okuması lazım” talebini iletirken Siyam ikizlerinin konuşulduğu toplantı Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

İkisi aynı yerde okumalı

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan: Bir Siyam ikizimiz var. Özellikle de gittim köyünde ziyaret ettim. Muhteşem çocuklar. Yani çok etkilendim onları gördükten sonra. Bu çocuklar liseyi yeni bitiriyorlar, açık lise mezunları. Sınav nedir, bilmiyorlar. ‘Böyle bir şartta sınava girdik. İlk defa görüyoruz üniversite sınavı nasıldır, bir test çözmedik. Kamerayı ilk defa orada gördük, kamera var tepemizde’ diyor.

Siyam ikizi olmalarına rağmen, belki sizinle alakalı değil, hukuki bir sorun, ayrı birey olarak sınava girmişler. Ayrı testler verilmiş. Çok da konuşkanlar, cin gibiler. Biri diyor ki ‘İkizimin sınavda tutulduğunu hissettim. Yani ister istemez ben oraya fikse oluyorum. Yani onun tutulması, onun tutukluğu beni rahatsız etti.’ Neyse, bunlar ayrı güzel şeylerdi.

Şimdi bunların yerleştirilmesini, mutlaka okumasını istiyorum bu çocukların. O kadar motiveler ki... Ama sorun şu: İkisinin aynı yerde okuması lazım. Bunu sağlamamız lazım. Bu konuda YÖK bize ne yapabilir? ÖSYM yapacağını yapmış, şimdi YÖK, yerleştirme aşamasında.