Otomobile dev zam kapıda! Otomobile yüzde 20 zam bekleniyor! Otomobile zam mı geliyor?

Otomobile dev zam kapıda. OYDER Başkanı Dr. Altuğ Erciş, otomobile en az yüzde 20 zam beklendiğini açıkladı. Otomobil almak isteyen vatandaşların cepleri yanacak. Renault, Nissan, Honda ve Fiat gibi markalar geçen hafta otomobile zam yapmıştı. Peki, Otomobile zam mı geliyor? İşte detaylar...

Otomobile dev zam kapıda! Otomobile yüzde 20 zam bekleniyor! Otomobile zam mı geliyor?

Otomobil alma hayali kuran vatandaşların hayallerine engel takıldı. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan kaynaklı üretimde yaşanan maliyet artışları, otomobil fiyatlarını vurdu. OYDER Başkanı Dr. Altuğ Erciş, yaşanan enflasyonla beraber otomobile en az yüzde 20 zam beklendiğini belirtti. Yükselen döviz kuru otomobil fiyatlarındaki artışı tetikledi. Sadece fabrikadan çıkışına yapılacak zam oranı ile vatandaşların otomobil alma hayali biraz ertelenecek gibi. Peki, Otomobile zam mı geliyor? İşte merak edilen tüm detaylar...

Otomobile dev zam kapıda! Otomobile yüzde 20 zam bekleniyor! Otomobile zam mı geliyor? - Resim : 1

OTOMOBİLE DEV ZAM KAPIDA

Rusya Ukrayna Savaşı'ndan dolayı üretimde yaşanan maliyet artışları ve döviz kurundaki artış, Türkiye'deki otomobil fiyatlarını olumsuz etkiledi. Otomobil yapılan zam oranları yüzde3-7 arasında değişim gösterirken, vergi dilimi değişen birkaç model de ise yüzde 10'luk bir fiyat artışı meydana geldi. Otomobillerde Mayıs ayından itibaren başlayan zamların devamı gelecek. 

Yükselen döviz kuru otomotiv firmalarını harekete geçirdmiş durumda. Geçen hafta Renault, Nissan, Honda ve Fiat gibi markalar kur farkını otomobil fiyatlarına yansıttı. Ocak ayından beriTürkiye’de otomobil fiyatları, ortalama yüzde 8 artış yaşadı. Bazı otomobil mawrka ve  modellerinde yapılan zam oranı ise yüzde 20'lere kadar çıkmakta. Sektör temsilcileri,  asıl zamların mayıs ayından itibaren kademeli şekilde başlayacağını düşünüyor. 

Otomobile dev zam kapıda! Otomobile yüzde 20 zam bekleniyor! Otomobile zam mı geliyor? - Resim : 2

OTOMOBİLE YÜZDE 20 ZAM BEKLENİYOR

5 Mayıs'tan günümüze kadar dolar/TL kuru yüzde 7, Euro/TL ise yüzde 7.20 arttı.Yaşanan kur farkı Honda'da fiyatların geçtiğimiz hafta yüzde 3-4 artmasına neden olurken, Fiat, Renault ve Nissan'da da zam oranları görüldü. Önceki hafta 313 bin TL olan Renault Clio'nun baz versiyonunun (Joy 1.0 Sce 65 bg) fiyatı, geçtiğimiz hafta 327 bin 900 TL odu. Renault Taliant'ın baz versiyonunun fiyatı geçen hafta 31 bin TL zamlandı ve 355 bin TL oldu. Önceki hafta 593 bin 700 TL olan Honda Civic'in (1.5L VTEC Turbo Eco-Premium) liste fiyatı, 35 bin TL zamlandı ve geçen hafta 629 bin 400 TL oldu.

OTOMOBİLE ZAM MI GELİYOR?

OYDER Başkanı, Merkez Bankası'nın (MB) açıklamaları doğrultusunda 2022 sonuna kadar sadece enflasyondan kaynaklı olarak otomobile en az yüzde 20 zam beklendiğini açıkladı.  Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan ise otomobillerin sadece fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 artmasını beklediğini söyledi.