Otomobillerde yağ değişimi nasıl yapılır?

Motor yağını değiştirmek için önceden hazırlık yapılmalıdır. Yağ değişiminden önce motor yağının rengini kontrol etmek, bizlere yağın bozulup bozulmadığı hakkında herhangi herhangi bir bilgi vermemektedir.

Otomobillerde yağ değişimi nasıl yapılır?

Bazı araçlarda, motor yağını değiştirmek kolay ve basit olabilir, bazı araçlarda ise yağ değişimini yapabilmeniz için ekipmanlara ihtiyacınız olabilir.

Yağ Değişimi İçin Kaç Litre Yağ Gereklidir?

Bu durum, araç motorunuzun büyüklüğüne ve hacmine göre değişir. Binek araçlar için 3-7 litre aralığında yağ yeterli olmaktadır. Ancak büyük hacimli ve kuru yağ karterli araçlarda 10-14 litre aralığında yağ ihtiyacı olabilir. Bir motorun ne kadar yağ ihtiyacı olduğu aracınızın kullanım kılavuzunda belirtilmiştir, İhtiyaç halinde bu bilgiyi servisten de öğrenilebilirsiniz.

Video: Aracının Yağını Nasıl Değiştirirsin?

Motor Yağı Nasıl Çıkarılır?

Motorun içine toz ve kir girmesini engellemek amacıyla, yağ çubuğu kullanarak yağı vakumlayarak çıkartmak daha yararlı olmaktadır. Bu işlem sonrasında az da olsa yağ karterinde yağ kalabilmektedir.

Bu durumun önüne geçmek için yağı tahliye vidasından boşaltarak karterde kalan yağ miktarını en az seviyeye indirebilirsiniz.

Yağ değişiminde en güvenli ve rahat yöntem, yağı dışarı vakumlayarak çıkartmaktır.

Yağ haznesindeki tahliye vidasından yağı boşaltmak daha zahmetli, yorucu ve fazla zaman alır. Yağ karterini açmadan önce üzerinde sökülmesi gereken parçalar vardır ve bu işlem bir iki dakikanızı alır.

Bu nedenlerden dolayı yağ çubuğu borusu ile yağın vakumlanarak çıkarılması işlemli, uygulama açısından en hızlı ve pratik yöntemdir.

Video: Yağ Değişimi Nasıl Yapılır?

Dizel Araçlarda Yağ Değişimi

Yağ değişimine başlamadan önce tahliye vidasını ve yağ filtresini açmak için yanınızda bazı ekipmanların hazır olması gerekmektedir.

Gerekli olan alet ve ekipmanlar, aracınızın yılına, modeline ve markasına göre farklılık gösterebilir. Yağ değişimini bilmiyorsanız, aracınızın yetkili servisinde bu işlemleri yaptırmanızı öneririz.

Motor yağını değiştirmenin farklı yolları vardır. Bilinen en klasik yöntem, karter kapağında bulunan tapa ile yağın dışarı akıtılmasıdır. Bu yöntem haricinde elektrikli veya vakumlu özel yağ çekme aparatları ile yağ değişimi de yapılmaktadır.

Yağ Filtresi Ne Zaman Değişir?

Yağ filtrenizin değişim zamanı aracınızın durumuna ve sürüş alışkanlıklarınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yağ değişimi esnasında hazneden yağ boşaltıldığında filtrede kalan yağ ve aşınma molekülleri olacağı için yağ filtresini motor yağı değişimi esnasında eş zamanlı olarak değiştirilmesi en uygun zamandır.