'Para ve Kur Politikası'nın ardından gözler faiz kararında

Merkez Bankası Para ve Kur Politikası toplantısından sonra bugün de faiz kararını açıklayacak.

'Para ve Kur Politikası'nın ardından gözler faiz kararında

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın ‘Para ve Kur Politikası’ metninin sunumunda verdiği kararlı sıkılaştırma ve enflasyonla mücadele mesajlarının ardından, Merkez Bankası yılın son Para Politikası Kurulu toplantısını bugün gerçekleştirecek. 

Piyasalarda, güçlü mesajların verildiği sunum ve beklentileri aşan enflasyon verisinin ardından para politikasındaki sıkılaşma döngüsünün devam etmesi beklentisi hakim oldu.

Goldman Sachs’a göre TCMB Aralık toplantısında 200 baz puan faiz artışı yapacak.

Kurumun analistleri Murat Unur ve Clemens Grafe'ın notunda "Kasım TÜFE verisindeki yukarı yönlü sürpriz, enflasyonun muhtemelen yılın büyük bölümünde yüzde 15 civarında olacağını ve makul bir reel faiz tamponu sağlamak için daha fazla faize ihtiyaç olacağını işaret ediyor" ifadeleri yer aldı.

Deutsche Bank ise Aralık toplantısında 150 baz puan faiz artışı beklediğini açıkladı. Kurum, 2021’nin ilk bölümünde de 100 baz puanlık bir artış gerçekleşeceği görüşünü paylaştı.

Citi, bu toplantıda politika faizinin 200 baz puan artışla yüzde 17 seviyesine geleceğini öngörüsünü açıkladı. 

Ağbal'ın sıkılaştırma vurgusu

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın yeni başkan olarak ilk kez basına açık bir toplantıda verdiği mesajlar da gündem oldu. 16 Aralık’taki ‘Para ve Kur Politikası’ metni sunumunda Ağbal, "Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kılmaktadır. Gerekirse parasal duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız" şeklinde konuştu.

Ağbal aynı toplantıda enflasyonla mücadele kararlılığını da vurguladı. Ağbal, “Fiyat istikranının orta ve uzun vadeli kazanımlarına odaklanarak para politikasında kararlılıkla sıkı duruş sergileyeceğimiz, enflasyonu düşürerek fiyat istikrarı doğrultusunda kazanımlar elde edeceğimiz bir yıla giriyoruz. Politika duruşumuzu fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda belirleyerek uygulayacağız. 2021 yılı sonu için yüzde 9,4 hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre tüketici fiyat endeksi Kasım'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,03 artış gösterdi. Bir önceki aya göre artış yüzde 2,3 oldu.

Faiz artırımına piyasanın tepkisi ne yönde?

Naci Ağbal’ın TCMB Başkanı olarak katıldığı 19 Kasım’daki ilk Para Politikası Kurulu toplantısından bu yana Türk varlıklarında olumlu bir görünüm izlendi.

Son toplantıdan bu yana kurda gevşeme eğilimi devam ederken, Türkiye'nin risk primleri de pandemi öncesi seviyelere döndü. Aralık ayının başında yükselişe geçen risk primi ayın ortalarından itibaren gerilemeye başladı ve 350 baz puanın altını gördü.

Borsa İstanbul ise son toplantıdan bu yana Türk Lirası bazında rekorlarına devam etti.

Alış 32,4940
Satış 32,5120
Değişim 0,09
Son Değer 32,5029
En yüksek 32,51
En düşük 32,33
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00