Patates yüz güldürdü!

Türkiye'nin önde gelen patates üretim merkezlerinden İzmir'in Ödemiş ilçesinde 15 gündür süren hasatla birlikte patatesin tarladaki fiyatı kilogram başına 1,4 liraya geriledi. Bu yaz fiyatlar nasıl olacak?

Patates yüz güldürdü!

Türkiye'nin önde gelen patates üretim merkezlerinden İzmir'in Ödemiş ilçesinde 15 gündür süren hasatla birlikte patatesin tarladaki fiyatı kilogram başına 1,4 liraya geriledi.

Sabahın erken saatlerinde tarlalarda başlayan hasat, öğlen sıcağına kadar devam ediyor. Bu yıl verimin fazla olması hasatla birlikte pazardaki patates fiyatlarının hızla düşmesine sebep oluyor. İlçede patates hasadı yaklaşık 2 ay daha sürecek.

Yaklaşık 70 bin dekar alanda patates tarımı yapılan Ödemiş'te bereketli bir hasat sezonu yaşandığını ifade eden Ödemiş Ziraat Odası 2. Başkanı Mehmet Dinlemez, ürünün ülke geneline gönderilmeye başlandığını söyledi.

Hasatla birlikte toptan satış fiyatında hızlı bir gerileme yaşandığını belirten Dinlemez, "Tarlada fiyat 1,4 lira seviyelerine kadar geriledi. Hazır torbalı ürünlerde de piyasa 1,8-2 lira arasında oluşuyor. Tüketici açısından gayet uygun bir fiyat ama üreticimiz daha da düşmesinden endişe duyuyor. Patates fiyatlarındaki bu dalgalanmaya müdahale edilmesini istiyoruz. İnşallah tarlada daha fazla fiyat düşüşü yaşanmaz. Aksi takdirde üretici, patatese küsebilir." dedi.

Patates yüz güldürdü! - Resim : 1

Ödemiş'te 30 yıldır patates üreten Uğur Uşarer, geçen sezon patates fiyatlarındaki artışa, üretim azlığının ve iklim koşullarının neden olduğunu söyledi. Bazı bölgelerde patateslerde hastalık görüldüğünü hatırlatan Uşarer, bu yıl ise üretimin ve verimin sevindirici olduğunu belirtti.

Uğur Uşarer, "Bizim bu üretimlerden sonra patates ithal etmemize gerek yok. Üretimimiz artarak devam ediyor. Hatta ihracata bile ürün gönderebiliriz. Hasat kesintiye uğramadan devam edecek. Ürünlerimiz sağlıklı. Kendi mahsulümüzü vatandaşımız uygun bir şekilde yesin." dedi.