Patili dostlar artık vitrinden satılmayacak

Hayvan satışı yasağı nasıl uygulanacak?

Bu tarihten sonra artık evcil hayvan satışları internet üzerinden yapılacaktır. Hayvanlar doğal ortamında yaşamaya devam ederken, hayvanın fotoğrafları ve bilgilerini satıcı tarafından internete yüklenecektir. Müşteriler, bu bilgileri inceleyip almaya karar verirse internet üzerinden alım gerçekleştirecektir. Hayvanı doğal ortamında sahibine teslim edilecektir. Bu uygulama ile artık hayvanların küçücük camekânlarda canından bezmiş bir hâlde, yarı aç yarı tok, uyuduğu yere tuvaletini yapmak zorunda kalarak oyuncak gibi sergilenmeyecek, ne koşullarda “üretildiği” belli olmayan hayvanlar annelerinden doğar doğmaz ayrılmayacaktır.

Yasak hangi hayvanları kapsıyor?

İlgili yasal düzenlemeye göre petshoplarda kedi ve köpek gibi hayvanları bulunduranlara hayvan başına 2 bin 43 lira para cezası uygulanacaktır. Ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan iş yerlerinde kedi ve köpek türleri artık bulundurulamayacaktır. Satışlar, internet üzerinden katalogdan yapılacaktır.  Yasak kapsamında tavşanlar, kuşlar, hamsterlar bulunmamaktadır. Dolayısıyla bundan böyle evcil hayvan satış yerlerinde kedi ve köpek türlerinin bulundurulması yasaklanarak vatandaşlar barınaklara yönelecektir.

Hayvanlar çiplenerek sahiplerine teslim edilecek

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Hüseyin Gökçe Meşe’nin açıkladığı üzere bulundurulması yasak olan hayvanların katalog üzerinden seçilerek üretim yerlerinde çiplenip sahiplerine teslim edilecektir. Buradaki amaç ise kedi veya köpeğin sahiplenilerek sanki ailenin bir ferdiymiş gibi onlara bir kimlik çıkarma noktasında olacaktır. Bu çipler sayesinde sokakta bulunan bir hayvanın kime ait olduğu, hangi tarihte nerede üretildiği, hangi aşıları olduğu bilgisine erişilebilecektir.

Hayvan almak isteyen nereye gidecek?

Doğal ortamında yaşayan hayvanların tüm fotoğrafları ve bilgileri (cinsi, aşıları, doğum yeri gibi) satıcı tarafından internete yüklenecek. Bu bilgileri inceleyip, beğenip almaya karar veren kişi, alımı internetten yapacak ama hayvan doğal ortamından sahibine teslim edilecek. Hayvan satışına izin verilen bu üretim merkezleri ise Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetiminde olacak.

Yasağa uymayanlara karşı yaptırımlar neler?

Ev Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmeliğin 19’uncu maddesinde yapılan değişiklik sayesinde çalışma izni almış hayvan üretim, satış, barınma ve eğitim yerlerinde, il müdürlüğünün izni olmadan vaziyet planlarında herhangi bir değişiklik veya ilave yapılamayacaktır. Böylece izin aldıktan sonra hayvanların yaşam koşullarını güçleştirecek şekilde alan daraltılmasına gidilemeyecek, aksi takdirde işletmecinin ceza ödemesi gerekecektir.

Ayrıca bu satış yerlerinin artık “5199 sayılı Kanuna göre yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim sertifikasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı fotokopisini” işyerinde bulundurması gerekecektir. "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak her ay denetleme yapacak ve denetleme sırasında böyle bir sorun olduğunda hayvan başına 2 bin 43 lira cezai işlem uygulanacaktır. Ayrıca bu hayvanların üretildiği yerlerin resmi olup olmadığı sorgulanıp, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bildirilerek gerekli işlemler yapılacaktır.