Petrol stok endişesiyle yükseldi (21 Eylül 2021 petrol fiyatları)

Petrol fiyatları, 21 Eylül 2021 Salı günü ABD ham petrol stoklarında daralma işaretlerinin ortaya çıkması ile yükseldi.

Petrol stok endişesiyle yükseldi (21 Eylül 2021 petrol fiyatları)

Petrol, ABD ham petrol arz verileri öncesin stoklarda daralma işaretlerinin ortaya çıkması ile yükseldi

Pazartesi günü yaklaşık yüzde 2 düşen Brent, 21 Eylül Salı günü yüzde 1,15 artışla 74,77 dolar oldu. Gün sonunda vadesi dolacak olan WTI, önceki seansta yüzde 2,3 düşüş yaşadıktan sonra yüzde 1,20 artarak 70,98 dolara ulaştı.

ANZ’ye göre dünya genelinde kamu kurumları, artan gaz ve kömür fiyatları ve Ida Kasırgası sonrasında Meksika Körfezi’ndeki kesintilerin uzaması ve dolayısıyla daha az üretim olması nedeniyle akaryakıta dönüyor.

ABD’nin Meksika Körfezi’ndeki en büyük petrol üreticisi olan Royal Dutch Shell (LON:RDSa) Plc, bölgedeki en büyük iki sahasındaki üretimin, Ida’nın verdiği zarardan dolayı 2022 yılına kadar tekrar başlamayacağını söyledi.

Bloomberg Intelligence’a göre üretimdeki aksama, günlük 300 bin varillik üretim kapasitesini (ya da bölgede üretilen her altı varilden birini) etkileyecek.

Piyasalar şimdi alternatif arıyor ancak başta doğalgaz olmak üzere yaşanan küresel bir enerji krizi, ham petrol talebini artırabilir.

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) ham petrol arz verileri gün içinde paylaşılacak.

Asya Pasifik’te Çin’in ekonomik iyileşmesi de yatırımcıların radarında. Fed de Çarşamba günü politika kararını paylaşacak ve varlık alımlarını azaltmaya başlaması bekleniyor.

ANZ Research analistleri, “yavaşlayan Çin ekonomisi ve Fed’in azaltım takvimi etrafındaki belirsizlik, piyasa hissiyatını baskılarken diğer gelişmeler hala daha yüksek petrol fiyatlarına işaret ediyor” dedi.