Petrol fiyatlarındaki günlük yükseliş yüzde 4'ü aştı

Petrol fiyatları, geçen haftaki kaybın ardından brent bugün yüzde 4 primli işlem görüyor.

Petrol fiyatlarındaki günlük yükseliş yüzde 4'ü aştı

ABD Başkanı Trump’ın covid-19 testinin pozitif çıkması ile piyasalar geçen haftanın son iki gününde düşüş yaşarken petrol fiyatlarında da kayıplar oldu. Brent petrol geçen hafta 38,90$ ile 15 Temmuz sonrası en düşük seviyeyi, ham petrol de 36,70$ ile 9 Eylül sonrası en düşük seviyeyi gördü.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşte etki olan en önemli gelişme salgının yeniden yükselişe geçmesi oldu. Avrupa ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede vaka sayısında ciddi artış var ve ülkeler yeniden sıkı tedbirler almaya başladı. Salgın nedeniyle üretimin azalması ve buna bağlı petrol tüketimindeki düşüşün fiyatlara nasıl yansıdığını Mart-Nisan döneminde görmüştük. Benzer bir senaryo olasılığı fiyatlarda baskıya neden oluyor, ancak sert düşüşü engelleyen durum ise ekonomik faaliyetlerde tam anlamlı bir duraksamanın olmayacağı yönündeki açıklamalar.

Salgındaki artış nedeniyle uçuşlarda da düşüş olması, ayrıca ülkelerin yeniden karantina uygulamaya hazırlanması havayolu sektörünü zorluyor. Aurbas ceosu salgındaki artışın sektördeki riskleri daha da artırdığını açıkladı.

Mevcut gelişmeler petrol fiyatlarını baskılarken üretici ülkelerin orta vade fiyat hedefleri ise bugünkü yükselişi destekleyen ikinci önemli nokta.

Trump’ın taburcu olması ve iyi olduğuna dair açıklamaların ardından görüntü vermesi de piyasaları ikna etti. Öte yandan dünyanın en büyük petrol üretici ülkelerinden olan S. Arabistan’ın orta vadeli bütçe planlamasında petrol fiyatını 50$ olarak baz alması da gün içi yükselişi destekledi. Geçen haftaki kaybın ardından brent bugün %4 primli işlem görüyor. Son saatte brent 40,75$, ham petrol 38,55$ seviyesinden işlem görüyor.