Petrol stokları 2018'den bu yana en düşük seviyede

Petrol fiyatları, ABD'deki ham petrol stoklarının 2013'ten bu yana en düşük seviyeye gerilemesiyle tırmandı.

Petrol stokları 2018'den bu yana en düşük seviyede

Petrol, ABD’deki ham petrol stoklarının 2018’den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi ve piyasaların daha da sıkılaşmasıyla yükseldi.

Vadeli kontratlar, New York piyasasında çarşamba günü yüzde 2’den fazla yükseldikten sonra varil başına 72 dolara ulaştı. Hükümetin açıkladığı resmi verilere göre, ham petrol stokları geçen hafta 3,48 milyon varil azalarak 414 milyon varile düşerken benzin stokları 3,47 milyon varil yükseldi.

Avrupa’da doğalgaz arzında darboğaz yatırım bankalarının petrol tahminlerini de yeniden gözden geçirmesine yol açıyor. Goldman Sachs’a göre eğer bu kış “normalden daha soğuk geçerse” petrol fiyatları 90 dolara kadar çıkabilir. Bankanın mevcut yılsonu tahmini 80 dolar seviyesinde bulunuyordu.

Bankanın Emtia Araştırma Müdürü Jeff Currie Avrupa’daki doğalgaz darboğazının alternatif kaynaklara yönelimi tetikleyerek ham petrol talebini artıracağını düşünüyor. Currie’ye göre Ida kasırgası sonrası ABD’nin Meksika Körfezi kıyısındaki rafinerilerinde yaşanan sorunlar da fiyat artışına yol açabilir.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrolü, Nymex piyasasında çarşamba günü yüzde 2,5 yükseldikten sonra yüzde 0,2 daha yükselerek varil başına 72,38 dolara ulaştı.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında çaraşmba günü yüzde 2,5 tırmandıktan sonra yüzde 0,3 daha yükselerek varil başına 76,42 dolardan işlem görüyor.

Kaynak: Bloomberght