Pfizer'dan kritik mutasyon açıklaması

Pfizer/BioNTech COVID-19 aşısının, İngiltere'de keşfedilen koronavirüsün yeni varyantlarına karşı etkili olduğu açıklandı.

Pfizer'dan kritik mutasyon açıklaması

Pfizer ve Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bilim insanları tarafından yapılan ve henüz resmileşmeyen çalışmaya göre aşı N501Y mutasyonuna karşı etkili oldu. Çalışma, aşı verilen insanlardan alınan kan üzerinde yapıldı.

Çalışmadaki bulguların, virüsün her iki yeni varyantında bulunan mutasyonların tamamına bakılmadığından henüz sınırlı olduğu açıklandı.

Pfizer'ın önde gelen bilim insanlarından Phil Dormitzer, aşının mutasyona ve daha önce test ettikleri diğer 15 mutasyona karşı etkili olmasının cesaret verici olduğunu söyledi.

Dormitzer, "16 farklı mutasyonu test ettik ve hiçbirinin önemli bir etkisi olmadı. Bu iyi haber, ancak bu 17.’nin olmayacağı anlamına gelmez" dedi.

Araştırmacılar, aşının İngiltere ve Güney Afrika varyantlarında bulunan diğer mutasyonlara karşı etkili olup olmadığını görmek için benzer testler yapmayı planlıyor ve haftalar içinde daha fazla veriye sahip olmayı umuyor.