Meme eşitsizlikleri özgüven problemlerine neden oluyor

Meme bölgesinde var olan asimetriler kadınların rahatsız olduğu ve hayat kalitelerini düşüren sorunlardan biridir. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Serdar Altun meme eşitsizliği sorunları için uygulanan yöntemleri sizler için derledi.

Meme eşitsizlikleri özgüven problemlerine neden oluyor

Kadınların yaklaşık %85'i çok doğal bir durum olan meme asimetrisi sorununu yaşamaktadır. Kadınlar genellikle farklı meme boyutlarına sahiptir. Ancak meme hacmi, meme başı seviyesi, meme çapı ve şeklinde önemli farklılıkların olması önemli olduğunda kişi estetik ve sağlık sorunları yaşayabilir. Belirgin asimetri durumunda kişi kendini güvensiz hissedebilir. Asimetrinin nedeni kişiden kişiye değişir. Ancak en yaygın nedenler;

· Emzirme sonrası oluşan meme asimetrisi: Doğum ve emzirme tamamlandıktan sonra meme hacminde azalma ve sarkma görülebilir veya mevcut asimetri belirginleşebilir.

 · Büyük memelerin sarkmasının neden olduğu asimetrik memeler: Bazı nedenlerden dolayı iri memeler zamanla sarkabilir. Oluşan sarkmalar meme asimetrisine neden olabilir.

· Gelişimsel sorunların sebep olduğu meme asimetrisi: Genetik faktörlere bağlıdır. Meme gelişimi döneminde asimetrik meme gelişimi sorunu gözlenebilir.

Eşit olmayan memeler yaşam kalitenizi düşürmesin

Meme asimetrisi tedavi edilebilir bir sorundur. Tedavi yöntemi kişinin ihtiyacına ve memenin durumuna göre değişir. Kullanılan tedavi yöntemin ana içeriği memeler arasındaki farkı belirlemektir. Farkı doğru bir şekilde hesaplamak için çok hassas ölçüm ekipmanı kullanılmalıdır. Bir meme normal, diğer meme küçük ise yağ enjeksiyonu veya silikon implantlar kullanılabilir. Tersi durumda ise büyük memelere küçültme işlemi uygulayarak memeleri dengelenir. Memeler sarkıyorsa, dikleştirme ilk tercihtir.

Memelerin hiç gelişmediği durumlar da olabilir. Bu durumlarda karın, bel veya popo bölgesindeki yağ ve kas dokusunun alınması için mikrocerrahi yöntemler kullanılır. Çıkarılan doku ile meme oluşturulur. İmplant kişisel ihtiyaç ve tercihlere göre kullanılabilir.

Sağlık aciliyeti gerektirmeyen uygulamalar için cinsel olgunluğu tamamlamış, adet dönemine en az 3 yıl önce başlamış ve 18 yaşını tamamlamış olması önerilir. Bu durumun aksine genç kızlarda virgin hipertrofisi denilen aşırı meme büyümesi olduğunda hemen ameliyat yapılmalıdır.

 Unutulmamalıdır ki meme bölgesine yapılan operasyon cerrahi bir operasyondur. Komplikasyon riski düşük olsa bile mutlaka alanında deneyimli uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Yanlış uygulamalar kötü sonuçlara yol açabilir.

Meme büyütme işlemi

Eşit olmayan memelerde bir büyük biri küçük olan durumlarda tercih edilen meme büyütme işlemidir.

Operasyon sırasında insan vücudundaki yağ hücreleri ya da silikon implantlar kullanılabilir. Kişi operasyon öncesi cerraha neden operasyonu geçirdiğini, ne gibi sorunlarla karşılaştığını ve ulaşmak istediği görünümü detaylı bir şekilde açıklamalıdır. Uygun cerrahi yöntem ve implant tipine cerrah ile birlikte karar verilmelidir. Yaygın implant türleri; düz, dokulu, yuvarlak veya gözyaşı şeklindedir.