Poşet fiyatlarına zam! Resmi Gazete'de yayımlandı! Bakan Kurum'dan ilk açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan geri kazanım katılım payı tutarlarına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, marketler için alışveriş poşetleri 38,5 kuruşa yükseltildi. Tüketiciler ise yeni yılda alışveriş poşetlerini 25 kuruştan almaya devam edecek. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, poşet fiyatlarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Poşet fiyatlarına zam! Resmi Gazete'de yayımlandı! Bakan Kurum'dan ilk açıklama

Geri kazanım katılım payı tutarları, 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olmak üzere yeniden belirlendi. Bu kapsamda, alışverişlerde kullanılan plastik poşet için uygulanacak geri kazanım katılım payı tutarı adet başına 38,5 kuruşa yükseltildi.

Alışveriş poşetlerine yüzde 54 zam

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre, alışveriş poşet ücretleri 38,5 kuruşa yükseltildi. Marketler için geçerli olacak yeni tarife yılbaşından itibaren geçerli olacak. 

Tüketici için değişiklik yok

Yapılan zam oranları vatandaşları etkilemeyecek. Yani, yeni yılda tüketiciler için poşet ücretleri 25 kuruştan satılmaya devam edecek.

Cumhurbaşkanlığı'nın bazı ürünlerden tahsil edilecek geri kazanım katılım payı tutarlarını yeniden belirleyen kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Karar eki listeye göre, 2023 yılı içinde adet başına; binek araç lastiklerinden 6 TL, cinsine göre araç akülerinden 15, 60 ve 150 kuruş/kg, pil ve şarjlı pillerden 6, 9.5, 15 ve 32 TL/Kg, otomotiv pilleri ve lityum içeren araç bataryalarından 46 TL/Kg, madeni yağdan 150 kuruş/Kg, bitkisel yağdan 32 kuruş/Kg, televizyon ve monitör gibi elektronik eşya, telekomünikasyon ekipmanları, küçük ev aletlerinden 60 kuruş/Kg, buzdolabı ve iklimlendirme cihazları hariç olmak üzere beyaz eşyalardan 80 kuruş/Kg, buzdolabı ve iklimlendirme cihazlarından 95 kuruş/Kg ve ilaçlardan 3.2 kuruş/kutu veya şişe geri kazanım katılım payı tutarı alınacak.

Liste ile, plastik, metal, cam ve kağıt-karton ağırlıklı kompozit içecek ambalajları ile ahşap ambalajlardan alınacak geri kazanım katılım patı tutarları da belirlendi.

Bakan Kurum'dan poşet fiyatı açıklaması! "Ne dediysek o!"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından poşet fiyatlarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Plastik poşet fiyatlarının değişmediğini söyleyen Kurum, "Marketlerin devletimize ödeyeceği ve çevre projelerimizde kullandığımız plastik poşet geri kazanım katılım payı 38,5 kuruş olarak belirlendi. Yani ne dediysek o!" ifadelerini kullandı.