Prof. Ercan, tv100 ekranlarında açıkladı: Elazığ depremi 50-60 atom bombası gücünde

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 6.8 büyüklüğünde Elazığ'da meydana gelen depreme ilişkin tv100 ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Ercan, Elazığ depreminin yıkım gücünün 50-60 atom bombası gücünde olduğunu söyledi.

Prof. Ercan, tv100 ekranlarında açıkladı: Elazığ depremi 50-60 atom bombası gücünde

Prof. Ercan, Çukurova'da olabilecek büyük bir depreme karşı da uyarıda bulundu.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Batı Anadolu depremlerinin göçüntü depremleri olduğunu ve Türkiye depremlerinin yüzde 33'nü kapsadığını söyledi.

Türkiye'deki depremlerin yüzde 13'ünün ise Doğu Anadolu kırığında olduğunu hatırlatan Prof. Ercan, Doğu'dan İstanbul'a kadar uzanan kırığın ise Türkiye'deki depremlerin yüzde 52'ini kapsadığını söyledi.

Prof. Ercan, Çukurova ve Hatay'da kırığın büyük bir deprem için hazırlandığını söyledi. 

Doğu'daki depremlerin nedeni olarak Kızıl Deniz'in açılması ile İran'ın karayı Türkiye'ye doğru itmesi olarak gösteren Prof. Ercan, "Doğu Anadolu kırığındaki deprem Van depreminden bu yana en büyük deprem. Depremin yıkım gücünün 9 ve 50-60 atom bombası gücünde" diye konuştu.

 "Depremin depremin büyüklüğü 6.8'dir. Ancak bu yıkımı anlatmaz. Depremin yıkımının, süresine derinliğine göre değiştiğini vurgulayan Prof. Ercan, Elazığ depremin süresinin 25-30 saniye arasında olduğunu ve 35-40 kilometrelik bir derinliği yardı.

 

 Prof. Ercan, Gölcük depreminin yıkım gücünün 135 atom bombasına eşit olduğunu ve 45 saniye sürdüğünü hatırlattı.