Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’dan o bölge için korkutan uyarı: 7 büyüklüğünde deprem üretebilir!

Beklenen büyük Marmara depremiyle ilgili açıklamalarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy "Gemlik-Mudanya fayı ile Bozburun fayı birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem üretebilir. Tek kırılırsa 6 buçuk büyüklüğünde deprem üretebilme potansiyeline sahip” dedi.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’dan o bölge için korkutan uyarı: 7 büyüklüğünde deprem üretebilir!

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından gözler beklenen büyük Marmara depremine çevrildi. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Gemlik-Mudanya ve Esenköy-Bozburun fay hatlarına dikkat çekerek, "Haritada görülen Gemlik-Mudanya fayı ile Esenköy-Bozburun fayı Marmara’da risk taşıyan faydır. Kuzeydeki ise Kumburgaz fayına verev gelen fay hattı risk taşıyan faydır. Bu bölgelerde 5 ve üzeri depremler oldu. 5.7’lik depremin olduğu nokta görülmektedir. 5 üzerindeki noktalar ise kırılmış Tekirdağ-Silivri fayı üzerindedir. Crip olduğu için orada bir risk yoktur. Risk olarak Gemlik-Mudanya fayı görülmektedir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’dan o bölge için korkutan uyarı: 7 büyüklüğünde deprem üretebilir! - Resim : 1

"ÖLÜ FAYDIR"
Haritanın daha kolay anlaşılması için sarı çizgilerin kırılmış fay, kırmızı çizgilerin ise stres yüklü faylar olduğunu söyleyen Üşümezsoy, hangi fayın ne zaman kırıldığını, kırılan fayların crip olarak akıp akmadığına dair açıklamalarda bulundu. Gemlik-Mudanya Fayı ve Esenköy Bozburun Fayı'na oldukça dikkat çeken Üşümezsoy, uyarılarını yineleyerek, "4 ve üstü depremlerin yer aldığı bölge kırmızı yuvarlaklardır. Bu bölgede beyaz çizgi ile gösterilen alan Adalar fayı ve Yeşilköy-Büyükçekmece fayındaki Avcılar fayıdır. Yani ölü faydır. Sarı çizgiler ise 1999 depreminde kırılan Yalova ve Körfez fayıdır. 1894’te kırılan fay ise Çınarcık fayıdır. Sarı çizgilerden diğerleri ise 1912’de kırılan Tekirdağ-Saroz fayı,1953’te kırılan İncegönen ve 1964’te kırılan Manyas fayıdır. Uludağ çevresinde 1855’te Bursa’nın batısında ve doğusunda iki büyük deprem oluşturmuştur. O da sarı ile gösterilmiştir." dedi.

"STRES BİRİKMİŞ BİR FAYDA OLMADIĞI İÇİN BÜYÜK BİR DEPREM OLUŞTURMAYACAKTIR"
Üşümezsoy "Risk taşıyan faylar olarak Esenköy-Bozburun fayı ve Gemlik-Mudanya fayı kırmızı ile gösterilmiştir ve bu bölgedeki riskli olan faydır. Diğer 5.7’lik depremin oluştuğu Silivri ve Kumburgaz fayıdır. Diğer taraftan Sarıköy fayı ise Bandırma Körfezi’nin güneyinde yer almaktadır. Tekirdağ fayında Marmara adası önünden geçen 1912’de kırılan fayın üzerinde birçok 4 ve 5 büyüklüğünde deprem olmuştur. Ama bunlar fayın crip olarak akmasıyla oluşan depremlerdir. Stres birikmiş bir fayda olmadığı için büyük bir deprem oluşturmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’dan o bölge için korkutan uyarı: 7 büyüklüğünde deprem üretebilir! - Resim : 2

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"
1999 Gölcük depreminden sonra Yalova ve Körfez Fay hattı üzerinde yeniden stres oluştuğunu belirten Üşümezsoy, bu bölgelerin kırmızı çizgilerle çizildiğini ve risk taşıdığını ifade etti. Üşümezsoy bölgeyle ilgili, “Mavi çizgi 1894’te Çınar çukuru güney kesimde kırılan fay hattı ve 1999’da kırılan Yalova ve Körfez fay hattı, kırmızı kesimler ise bu deprem sonrası 1999 sonrasında stres yüklenen fay hatları Gemlik-Mudanya ve Bozburun fayıdır. Gemlik-Mudanya fayı ile Bozburun fayı birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem üretebilir. Tek kırılırsa 6 buçuk büyüklüğünde deprem üretebilme potansiyeline sahip” açıklamalarında bulundu.