Prof. Şen'den İstanbul için korkutan açıklama: İlk 3 ay yağış artmayacak

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Orhan Şen, Türkiye'nin içinde bulunduğu kuraklık ile 2021'deki yağış ve kar beklentisine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kuraklık konusunda Haziran ayında uyarı yaptıklarını söyleyen Prof. Şen, "İlk 3 ay yağışlar artmayacak" dedi.

Prof. Şen'den İstanbul için korkutan açıklama: İlk 3 ay yağış artmayacak

Türkiye de beklenen yağışların bir türlü yağmaması sonrası barajlar alarm vermeye başladı. İTÜ Meteroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Orhan Şen, geçtiğimiz haziran ayından beri kuraklık konusunda uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, "2020 yılında hakim olan kuraklık 2021 yılının ocak, şubat ve mart aylarında da sürecek" diye konuştu.

"5-6 senede bir yaşıyoruz"

Sabah gazetesinin sorularını yanıtlayan Prof.Dr. Orhan Şen, kuraklık yaşanma sürelerinin kısaldığını, kişi başına düşen su miktarının da nüfusun artması ile giderek azaldığını belirtti.

Şen şu ifadeleri kullandı: "Genel manada bakınca Türkiye artık eskisi gibi 10-15 senede bir değil 5-6 senede bir kuraklık geçirmeye başladı. Bir meteorolojik kuraklık denilen yağışlardaki azlık birinci derecede önem taşıyor. İkincisi, kuraklığı hissetmek demek talep ile arzın arasının açılması demek. Siz su talep ediyorsunuz ama, sizin ama sizin arz ettiğiniz talep bunu karşılamıyor. Bu da nüfusun artmasından kaynaklanıyor. Eskiden meteorolojik kuraklık olurdu fakat hissetmezdik. İçme suları nüfus az olduğu için yeterdi. Şimdi ise ise meteorolojik kuraklığın ardından hidrolojik kuraklık hemen geliyor. Eskiden de gelirdi ama şimdi su yetmediğinden bu problemi yaşıyoruz. Bunun nedeni, arz ve talep arasındaki farkın giderek açılması.

"2030'da su fakiri olabiliriz"

Şen, 20 sene önce kişi başına düşen su miktarı ile şimdi kişi başına düşen su miktarını rakamlarla açıkladı, 2030 yılında su fakiri olunabileceğini söyledi.

Şen şöyle konuştu: "Su miktarı aynı ama kişi sayısı artıyor. 20 sene önce kişi başına 1700 metreküp kişi başı su düşerken şimdi ise 1200 metreküpün altına düştü. 2030'da 1000 metreküpün altına düşecek. Bu durum su fakiri ülke anlamına gelir."

"Yarı kurak iklime girdik"

Şen, Türkiye'nin Akdeniz ikliminden çıkarak, yarı kurak iklşime doğru ilerlediğini, bu sene de yarı kurak iklimin tüm özelliklerinin görüldüğüü belirterek, şunları söyledi: "Meteorolojik kuraklık küresel ısınmadan dolayı yarı kurak iklime doğru gidiyoruz. Hatta içine de girdik. Eskiden Akdeniz iklimi bizde hüküm sürerdi. Bunu nereden anlıyoruz, yağıştaki azlıktan. İkincisi yaz aylarında gece sıcaklıkları çok yükseldi. Bunu yaşayan şehirlerin sayısı çok arttı. Bu da yarı kurak iklime girdiğimizi gösteriyor."

İstanbul'a kötü haber: Kar ihtimali çok çok az

Prof.Dr. Orhan Şen, kuraklık sonrası daha da artan kar beklentisini de değerlendirdi. Şen, beklentinin gerçekleşme ihtimalini düşük bulduğunu ifade etti.

Şen şöyle konuştu: "Özellikle Batı bölgesi için kar yağma ihtimali çok çok azaldı. Kar belirli bir yükseklikte yağar. O da yükseğin daha soğuk olmasıdır. İstanbul'da 40 sene önce çok güzel kar yağardı. Ama o zaman nüfusu 1 milyondu. Bu kadar bina ve gökdelen hiç yoktu. Asfaltlar, gökdelenler su adası etisi yapıyor. 3-4 derece sıcaklığı artırıyor. Kar 4 derece altında yağar. İstanbul'da 4 derecenin altına sıcaklığın düştüğü gün sayısı 1-2 gündür. İstanbul dışına yağar ama İstanbul'un içine yağmaz. İstanbul dışı derken barajlar, göller falan, buralarda kısmen yağabilir."

"Yağışlar artmayacak"

Şen, 2021'in ilk ayları ile ilgili beklentilerini de dile getirdi. Şen, yağışların artmasını beklemediği söyledi. Prof. Şen şu ifadeleri kullandı: "Biz haziran ayından itibaren yağışların azalacağını söyledik. Bu belliydi. Dünyadaki bir takım sistemlerin gidiş yönlerini tahmin edebiliyoruz. Yağışların ortalama altı, sıcaklıkların ise ortalama üstü olacağını tespit etmiştik. Bu da su yılının başladığı ekim, kasım, aralık aylarında kendini gösterdi. Bazı bölgelerde yüzde 50'ye varan yağış azlığı görüldü. Ocak, şubat, mart aylarında da yağışların artmayacağını görüyoruz. Yine o da ortalamanın altında geçecek."