Rakam belli oldu! Borsanın halka arzı 2 yıl içinde

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Borsa İstanbul'a Katar yatırımı için “Tahminim 2 yıl içinde borsayı halka arz etmiş olacağız” dedi.

Rakam belli oldu! Borsanın halka arzı 2 yıl içinde

Varlık Fonu’nun Katar Yatırım Otoritesi ile imzaladığı mutabakat ile borsanın yüzde 10’unun 200 milyon dolara satıldığını söyleyen Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, paranın Varlık Fonu’nun hesabına geçtiğini söyledi. Katar yatırımının halka arz yolundaki borsa için çok önemli olduğunu belirten Sönmez, “Tahminim 2 yıl içinde borsayı halka arz etmiş olacağız” dedi.

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Varlık Fonu ile ilgili gelişmeleri paylaştı. 2021’de yeni bono ihracı sürecine girileceğini, 18-24 ayda bir Varlık Fonu’ndan bono ihracı görüleceğini belirten Sönmez, “2021’de yeni bono ihracı sürecine gireceğiz. Yatırımcı bizi tanıdı. 2021’de daha hızlı bir şekilde finansalları toparlayarak doğru bir pencerede yola çıkacağız. Çünkü Varlık Fonu Hazine kadar olmasa da piyasaya sürekli gelen bir oyuncu olacak. Her 18-24 ayda fonun bir bonosunu göreceksiniz. Altyapısını hazırlamış durumdayız. Bizim için bononun fiyatı ve tutarından daha önemli olan bir şey var. Yatırımcı bazını oluşturmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri huzurunda 11 mutabakat metni imzalandığını hatırlatan Sönmez, Bloomberg HT yayınında konuştu. Sönmez, “Bunlardan bir tanesi de Varlık Fonu’nun Katar Yatırım Otoritesi ile imzaladığı mutabakat. 11 mutabakat metninin hiçbirinde tutar açıklanmadı. Mutabakat metinleri bağlayıcı metinler değildir. İşlemin kapanışını ve imzasını pazartesi yaptığımız için hukuken detayları açıklayamıyorduk. Borsanın yüzde 10’unu 200 milyon dolara sattık. 200 milyon dolar pazartesi öğle saatleri itibariyle Varlık Fonu’nun Ziraat Bankası’ndaki hesabına geçti. Türkiye’ye 200 milyon dolarlık yabancı yatırımcı girişi böylelikle ulaşmış oldu" dedi.

2 milyar dolar

Borsanın sermaye değeri de 2 milyar dolarlık seviyeye geldiğini belirten Sönmez, "Bu çok önemli bir yatırım. Borsadaki hisse Varlık Fonu’na devredilen bir hisse değildi. Biz bu hisseyi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) geçici olarak aldık. Katar Yatırım Otoritesi de benzer profildedir. Katar Yatırım Otoritesi yaklaşık 360 milyar dolarlık bir mal varlığına sahiptir. Londra Borsası’nın, Volkswagen’in, Merrill Lynch’in ve buna benzer büyük şirketlerin ortağı. Dünyanın en sofistike finansal yatırımcılarından biri” diye konuştu.

Yüzde 51 sınırı

Varlık Fonu olarak Borsa’nın ana sözleşmesine ‘Varlık Fonu hiçbir şartta yüzde 51’in altına düşmeyecek’ ibaresini koyduklarını belirten Sönmez, “Bu stratejik bir şirket ve hiçbir zaman kontrolü vermeyeceğiz dedik. Bundan dolayı EBRD dedi ki ‘Kamu şirketlerine yatırımımızı sürdüremeyiz.’ Hakan Atilla atamasından dolayı değil kendi iç kuralları gereği EBRD Borsadan çıktı. EBRD hiçbir işleminde rakam açıklamıyor ama şunu söyleyebilirim EBRD’nin payını Katar işlemine kıyasla çok daha düşük bir tutara almıştık. Burada ciddi bir kamu faydası var. Ama bunu ötesinde borsanın içine önemli yatırımcıları getirmek zorundayız. Katar Yatırım Otoritesi bu anlamda önemli bir profil sunuyor, stratejik bir borsa yatırımcısı. Yaptığımız iş Türkiye için önemli bir iştir” diye konuştu.

Türkiye’deki en büyük holdingin bile 4-5 katı büyüklüğünde

Fonun toplam bilanço büyüklüğünün 245 milyar dolar olduğuna vurgu yapan Zafer Sönmez, “2018-2019 KPMG tarafından ilk defa tam konsolidasyon yapıldı. Toplam bilanço büyüklüğü 2019 yıl sonu itibariyle 245 milyar dolar. Bu rakam Türkiye’deki en büyük holdingin bile 4-5 katı büyüklüğünde. Varlık Fonu’na ithaf edilen kabaca 33 milyar dolarlık da bir sermaye büyüklüğü söz konusu. Burada azınlık payları da var onları saymıyorum. Toplamda 26 milyar dolarlık toplam satış hasılatı var. 2019’da da kabaca 8-9 milyar TL’lik net kâr söz konusu. Böyle bakıldığında devasa bir bilanço. Sadece Türkiye’de değil Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki en büyük finansal yapılardan bir tanesi” dedi.

At yarışı ihalesi

At yarışlarının kendileri için önemli olduğuna vurgu yapan Zafer Sönmez, “İki lisans orada bize devredildi. Sürecin başlama düdüğüne çok yakınız. Tahminim aralık içerisinde veri odasını açtığımız, 2021’in birinci çeyreğinin sonunda da yetişebilirsek ihalesini yaptığımız bir süreç olacak” diye konuştu.

Alış 32,4912
Satış 32,5337
Değişim 0,06
Son Değer 32,5124
En yüksek 32,53
En düşük 32,37
Haftalık Değişim 0,00%
Haftalık En Düşük 0,00
Haftalık En Yüksek 0,00
Aylık Değişim 0,00%
Aylık En Düşük 0,00
Aylık En Yüksek 0,00