Rakip kurucu "WhatsApp'ı kullanmayın" dedi! Uzak durulması gerekiyor...

Dünyanın yaygın mesajlaşma uygulamalarından birisi olan WhatsApp hakkında çok ciddi iddialar öne sürüldü. WhatsApp'ın kullanılmaması gerektiğine yönelik iddialar kullanıcıların kafasını karıştıracak cinsten. İşte o iddialar...

Rakip kurucu "WhatsApp'ı kullanmayın" dedi! Uzak durulması gerekiyor...

Tüm dünyada milyonlarca kişi tarafından kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, için önemli iddialar ortaya atıldı. Rakibi olan Telegram uygulamasının kurucusu, Meta şirketinin bir türlü çözemediği güvenlik sorunları nedeniyle bu uygulamadan uzak durulması ve kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Perşembe günü Pavel Durov, Telegram kanalında, kullanıcıların WhatsApp dışında herhangi bir uygulamayı kullanabileceğini ancak bu uygulamadan uzak durması gerektiğini söyledi. 

Durov bu sözlerini, geçtiğimiz günlerde WhatsApp'ta keşfedilen ve bazı cihazlarda uzaktan kod yürütülmesine izin veren iki güvenlik sorunuyla destekliyor. Siber korsanların, sadece bir mağdurla görüntülü görüşme yapması veya onlara özel hazırlanmış olarak bir video  göndermesi gerekiyor. WhatsApp, bu güvenlik açıkları sebebiyle güncellemeler yayınlamış ve açıkları gidermeye çalışmıştı. 

Rakip kurucu "WhatsApp'ı kullanmayın" dedi! Uzak durulması gerekiyor... - Resim : 1

Telegram'ın kurucusu, WhatsApp'ı en son sürümle güncellemenin bile kullanıcıları güvende tutmayacağını söylüyor. İddiasını derinleştiren Durov, 2017, 2018, 2019 ve 2020'de yakın zamanda çıkan diğer yamalarda da benzer güvenlik sorunlarının keşfedildiğini açıkladı. Ayrıca 2016 yılından önce WhatsApp'ın uçtan uca şifrelemeye sahip olmadığını da sözlerine ekledi.

Durov, "Bilgisayar korsanları, WhatsApp kullanıcılarının telefonlarındaki her şeye tam erişime (!) sahip olabilir. Her yıl WhatsApp'ta kullanıcılarının cihazlarındaki her şeyi riske atan sorunlar hakkında bilgi ediniyoruz." diye yazdı.

Durov, keşfedilen güvenlik sorunlarının tesadüfen ortaya çıkmadığını, bir öncekilerin keşfedildiğini ve kaldırıldığı her seferinde yeni bir arka kapının eklenmesiyle "yerleştirilmiş arka kapılar" olduğunu söylüyor. "Dünyadaki en zengin kişi olmanızın bir önemi yok. Telefonunuzda WhatsApp yüklüyse, cihazınızda yer alan her uygulama erişilebilir oluyor." dedi.

Rakip kurucu "WhatsApp'ı kullanmayın" dedi! Uzak durulması gerekiyor... - Resim : 2

Bu "dünyadaki en zengin kişi" ibaresi, eskiden dünyanın en zengin kişisi olan Jeff Bezos'tan bahsediyor. Amazon kurucusunun telefonu, 2018 yılında Suudi veliaht prens Muhammed bin Salman'ın hesabından gönderildiği iddia edilen bir WhatsApp video mesajı aracılığıyla hacklenmişti.

Güvenlik açıklarının yanı sıra WhatsApp, tartışmalı Facebook veri paylaşım politikası da dahil olmak üzere, kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiğine yönelik birçok iddianın hedefi oldu. Ayrıca geçen yıl GDPR ihlalleri nedeniyle 267 milyon dolarlık rekor bir para cezasına çarptırıldı.