Tam kapanma ne zaman gelecek?

Yapılan son değerlendirmelerde yine salgına yönelik pek iç açıcı olmayan rakamlar duyuruldu. Ramazan'da kısmi kapanma uygulaması sadece yüzde 2'lik vaka düşüşüne neden olmuşken tam kapanma gelmesi gündemde...

Tam kapanma ne zaman gelecek?

Koronavirüs salgınının önlenemez yükselişi karşısında Sağlık Bakanlığı ve hükümet yeni önlemler gündeme taşırken Bilim Kurulu üyeleri de her gün yeni uyarılarda bulunuyor. Ramazan ayında geçerli olacak kısmi kapanmanın ilk haftasının sonunda, kısıtlamaların vaka oranlarına yüzde 2'lik bir etkisi olduğu açıklandı. Bu durumda tam kapanma konusu yeniden gündeme getirildi.

Tam kapanma son dönemde Türkiye için sıkça dile getiriliyor. Ülkedeki tüm kurumların belli bir süreliğine kapatıldığı, insanların zorunlu haller dışında dışarı çıkmadığı tedbir anlamına gelen tam kapanma için gözler kabine toplantısında çıkacak karara çevrildi.

Tam kapanma, belli bir süre için vatandaşların evlerinden çıkmamasına yönelik karardır. Bu süreçte sadece güvenlik görevlileri, sağlık çalışanları, basın mensupları ve yeme-içme-gıda sektöründe çalışanlar gibi istisna bölümler dışarıda yer alır. Tam kapanma sayesinde, tüm pozitif vakalar izole olur ve süper taşıyıcıların başkalarıyla temas ederek virüsü bulaştırmaları önlenir. 

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, “Kalan dozlar gelirse biz çok daha fazla aşılamayı yaparken bir yandan da alınacak olan tedbirlerle Ramazan Bayramı'nda şu anda olduğumuzdan çok daha iyi bir konumda olabileceğimize inanıyorum. Ramazan ayı içerisinde de belirli ek tedbirlerin gündeme gelebileceği görülüyor. Kamuda, özel sektörde uzaktan çalışma, bazı kapatma kararları düşünülebilir. Pandemi el birliğiyle mücadele etmemiz gereken bir süreç. Evet devletimiz bazı kararlar alıyor. Biz de vatandaş olarak bu kararlara uymak durumundayız. Yumruk şeklinde selamlama şekli gelişti, burada da fiziki temas vardır ve bulaşma riski vardır. Nasıl el ele tokalaşmıyorsak yumruk şeklinde selam da verilmemeli.” dedi.