Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri…

2022 yılının ilk kandili olan Regaip Kandili için geri sayım başladı. İslam alemi için oldukça önemli olan Regaip Kandiliyle ilgili detaylar merak edildi. Vatandaşlar “2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün?” sorusuna yanıt aradı. Peki, Regaip Kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman?

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri…

2022 Regaip Kandili hangi gün olduğu merak konusu oldu. Tüm İslam alemi tarafından büyük bir sevinçle kutlanan Regaip Kandiline sayılı günler kaldı. Regaip Kandilini ibadet ile geçirmek isteyen vatandaşlar “2022 Regaip Kandili ne zaman? Reagip Kandili bugün mü?” sorularına yanıt aradı. 2022 yılının ilk kandili olan Regaip Kandili önemi de vatandaşlar tarafından araştırıldı. Peki, 2022 Regaib Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandilinde ne oldu? İşte, Regaip Kandili önemi ve Regaip Kandili ibadetleri…

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 1

2022 REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

2022 yılının ilk kandili olan Regaip Kandili, 3 Şubat 2022 Perşembe günü tüm müslüman aleminde ibadet ile idrak edilecek.

 Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 2

REGAİB NEDİR? REGAİP (REGAİB) KELİME ANLAMI NEDİR?

Regaib Kandili, Regâib, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be", kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, "reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir. Kelime olarak "Regâib"in aslı budur.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 3

RECEP AYI'NIN ÖNEMİ VE ANLAMI

Receb ayının ilk Cum’a gecesine Regâib gecesi denir. Bazı âlimlerin açıklamasına göre, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla, Yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 4

Peygamber Efendimiz’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu Regâib gecesinde, ana rahmine düşmüş olduğuna dâir olan bir rivâyet uygun görülmemektedir. Çünkü bu gece ile Hazret-i Peygamberimizin doğumu arasındaki zaman, bu hesaba aykırı düşmektedir. Ancak Hazret-i Âmine’nin, Peygamber Efendimiz’e hâmile kaldığını bu gece anlamış olması düşünülebilir. Sebep ne olursa olsun, bu gece pek mübârek bir gecedir.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 5

RECEP AYININ FAZİLETİ

“…Şüphesiz Allah, çok tevbe eden ve çok temizlenenleri sever.” (el-Bakara, 222)

Bizlere şu fânî ömrümüzde bir kez daha üç aylara erişebilmeyi nasîb eden sonsuz rahmet ve merhamet sahibi Cenâb-ı Hakk’a nihâyetsiz hamd ü senâlar olsun.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 6

Rasûl-i Ekrem Efendimiz; “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurarak üç ayların bizler için ne kadar kıymetli bir hazine olduğunu ifade buyurmuşlardır.

Peygamberler dışında her insan hata yapar, günah işler. Kişiye düşen görev, düştüğü yanlıştan yüz çevirerek Hakk’a ilticâ etmek ve pişmanlığını îtiraf ederek dil, kalp ve beden ile bu yanlışını temizlemeye çalışmaktır.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 7

REGAİB KANDİLİ FAZİLETLERİ NEDİR?

Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir. Recep ayının fazileti iyilik ayı : Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 9

REGAİB KANDİLİ'NDE NE OLMUŞTUR?

Recep ayı, ulvî bir yolculuğun başlangıcıdır. Mübarek üç ayların ilkidir. İlk perşembe gecesi Regaib Kandili ile Recep ayı başlar. Regaib Kandili'nde yapılan duaların Allah katından geri çevrilmeyeceği söylenmektedir.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 10

Sevgili Peygamber Efendimiz'in (sallallâhü aleyhi ve sellem) Allah'ın bazı çok özel fiilî tecellilerine mazhar olduğu, nurani lutf u ihsanlara, semavi mevhibelere eriştiği bir gecedir Regâib kandili. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb-i şerifin ilk Cuma gecesine tevafuk etmektedir. Yani Perşembeyi Cumaya bağlayan gece kandil gecesi olmaktadır. Recebin ilk Cuma gecesi, beş derece katmerli bir mübarekiyete sahiptir.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 11

Her kandil gibi bir arınma, aklanma, paklanma, yunup yıkanma fırsatı. İbadet, dua ve istiğfar zamanı. Ahirete yatırım vakti. Müminler için bir fuar, bir panayır, bir çarşı; her türlü sevap ticaretinin yapıldığı bir pazar yeri. Bir kalemin ifadesiyle: "Ölmüş ve çatlamış olan bir toprak için su ne ise, ölmüş ve çatlak kalpler için de bu gecenin ehemmiyeti odur."

 Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 13

REGAİP KANDİLİNDE NASIL İBADET EDİLİR? REGAİB KANDİLİ İBADETLERİ

1- GÜNDÜZÜNDE ORUÇ TUTMAK

Recep ayının ilk Cuma gecesine denk gelen Regaip Kandilinin öncesinde yani Perşembe günü Allah dostları oruç tutulmasını tavsiye etmişlerdir. Bu oruç Perşembe ve Cuma olmak üzere 2 gün tutlacağı gibi sadece Cuma günü tutulmasını uygun görenler de vardır.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 14

2- KAZA NAMAZI VE NAFİLE NAMAZ KILMAK

En mühim hususlardan biri, namazdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Leyle-i Regâib’den evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rek’atta bir selâm vermek üzere oniki rek’at nafile namaz kılınacaktır.

Her rek’atta Fâtiha’dan sonra üç kere “Kadir” suresi ve oniki kere “İhlâs” sûresi okunacaktır.

Veyahud bir kere “Kadir” sûresi ve üç kere “İhlâs” sûresi okunur.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 15

3- KUR’ÂN-I KERÎM OKUMAK

İbni Mes’ûd radıyallahu anh‘den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 16

4- TEVBE İSTİĞFAR ETMEK

Müslim’de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:

“Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e (Mîrâc’da) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…” (Müslim, Îman, 279)

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 17

5- DUÂ ETMEK

“(Ey Rasûlüm!) De ki: Sizin duâ ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?..” (el-Furkân, 77)

Yine rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmayı unutmamalıdır. Nitekim hadis-i şerifte duânın kabul olmasının iki şartından birinin hamd diğerinin de salavat olduğu bildirilmiştir.

Bir defasında Rasûl-i Ekrem Efendimiz, sahâbîlerden birinin Allâh’a hamd ve Rasûlü’ne salevât getirerek duâya başladığını gördüğünde, onu takdîr ederek:

“–Ey namaz kılan zât! Duâ et, (duâna hamdele ve salvele ile başladığın müddetçe) duân kabûl olunur.” buyurmuştur.

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 18

6- SALAVAT GETİRMEK

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

Ayet-i kerîmede buyrulur:

“Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)

Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 19

REGAİP KANDİLİ NAMAZI

Regaip Kandili'nde teheccüd namazı kılınması gerektiği söylenir. Yatsı namazından sonra, daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra, kılınacak nafile namaza "gece namazı" denir. Bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp kılınırsa "Teheccüd" adını alır. Teheccüd namazı iki rekattan oniki rekata kadardır. İki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir. (Muhammed Bin Abdullah Hanî, Âdâb, s. 264)

 Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 21

REGAİP KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi.

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

 Regaip kandili bugün mü? 2022 Regaip Kandili ne zaman, hangi gün? Regaip Kandili önemi ve ibadetleri… - Resim : 22

2022 KANDİLLER NE ZAMAN?

Recep ayının da ilk günü olan 2 Şubat tarihinin hemen ardından 3 Şubat Perşembe günü ise Regaip Kandili, 27 Şubat'ta ise Miraç Kandili idrak edilecek.

Üç ayların ikincisi Şaban ayı ise 4 Mart'ta başlayacak. 17 Mart'ta ise Berat Kandili milyonlarca Müslüman tarafından ibadetlerle geçirilecek.