Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane ve Bayburt'a uyarı... Facia geliyorum geliyorum diyor

Balık avcılığına ilişkin yorumlarda bulunan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özdemir, hamsi avında ciddi bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane ve Bayburt'a uyarı... Facia geliyorum geliyorum diyor

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Türkiye'de su ürünleri üretiminin son yıllarda düşüş eğiliminde olduğunu söyledi. Toplam üretimin yüzde 41'inin avcılık, yüzde 59'unun ise yetiştiricilikten oluştuğunu belirten Prof. Dr. Özdemir, "Ülke genelindeki bu rakamlarda en büyük paya, Karadeniz sahiptir. Karadeniz'de en fazla avlanan 3 türü sıraladığımızda; karşımıza hamsi, çaça ve istavrit çıkıyor" dedi.

 Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane ve Bayburt'a uyarı... Facia geliyorum geliyorum diyor - Resim : 1

HAMSİ SÜREKLİ DÜŞÜŞTE

Doğal kaynakların sonsuz olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Özdemir, "Hamsi, 2019 yılında 262 bin ton avlandı. 2020 yılında avcılık, büyük bir düşüş ile 171 bin tona geriledi. 2021 yılında ise bu değer, 151 bin tona kadar düştü. 2020'de bir önceki yıla oranla yüzde 35 azalma yaşayan hamsinin, 2021 yılında da düşmeye devam etmesi endişe verici. 2022 yılı istatistikleri ise henüz açıklanmadı. Haziran ayında bu rakamlar açıklandığında, tablonun ne durumda olduğunu göreceğiz" diye konuştu.

Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Ordu, Gümüşhane ve Bayburt'a uyarı... Facia geliyorum geliyorum diyor - Resim : 2

“TEDBİR ALINMALI”

Su ürünleri üretiminde hamsinin yerinin farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Özdemir, şunları söyledi:

"Türkiye su ürünleri üretimindeki artış ve düşüşler, yaşanan dalgalanmalar, hamsinin avcılığına bağlı olarak her yıl değişkenlik gösterebilir. Hamsi avcılığındaki ani düşüşe rağmen, bugün hamsi 2021 yılındaki 151 bin tonluk avcılık üretimi ile en fazla avlanan balık türü konumunda. Ancak stoklar üzerindeki aşırı avcılık ve av baskısı devam ettiği sürece, önümüzdeki sezonlarda hamsi için daha kötü tablolarla karşılaşma olasılığı bulunuyor. Bu nedenle hamsi avcılığının sürdürülebilir, devamlı ve maksimum ürün ile işletilebilmesi ve yönetilmesi için bilinçli bir avcılık stratejisi yanında etkin tedbir ve kararlar alınmalıdır."