Yer kalmadı! Otomobilleri Çin'den Türkiye’ye böyle getirdiler

Çin’de artan otomobil ihracatı nedeniyle araç taşıyan Ro-Ro gemilerinde yer kalmadı. Yaşanan kapasite sorunu nedeniyle otomobilleri Çin'den Türkiye’ye yüzde 10 ek maliyeti göze alarak konteynerler ile getirdiler. Bu uygulamada araçlarda hasar riskinin de arttığı kaydedildi.

Yer kalmadı! Otomobilleri Çin'den Türkiye’ye böyle getirdiler

Çin’de artan otomobil ihracatı nedeniyle araç taşıyan Ro-Ro gemilerinde kapasite sorunu yaşanıyor. Bazı markalar ek maliyeti göze alarak arabaları konteynerlerle Türkiye’ye getirmeye başladı. Bu da maliyetlere yüzde 10 ek olarak yansıdı.

Sektör temsilcilerinden Tibet Soysal, 2022 yılı başında Çin’de yaşanan karantina döneminin sona ermesiyle üretimlere hız verildiğini hatırlatan Sosyal, yoğun sevk programına bağlı olarak gemilerde yer sıkıntısı başladığını aktardı. Soysal, sınırlı gemi kapasitesi nedeniyle armatörlerin yıllık kontratlı çalıştıkları müşterilerine öncelik verdiğini ve sevkiyatlarda spot yüklemeleri ikinci plana attığını ifade etti.

Armatörlerin yüksek navlun olan bölgelere verdiğini söyleyen Soysal, “Çin-Avrupa navlunu, Çin-Türkiye navlunundan daha yüksek olduğu için armatörler bu rotayı tercih ediyor. Ayrıca, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Türkiye üzerinden bu bölgelere sevk edilen araçların gönderilemiyor. Dolayısıyla kapasite düştüğü için armatörler bu sebeple de rotalarını Türkiye yerine Avrupa’ ya çevirdi. Diğer yandan, Uzakdoğu’dan yükleme yapan armatörler, Türkiye limanlarına giriş-çıkış süresinde kaybedecekleri süreyi, gemileri Avrupa’ya yönlendirerek sayısını artırmak yönünde değerlendirmeyi tercih ediyorlar” açıklamasını yaptı.

Çinli konteyner taşımacılık devi Cosco Shipping, araç taşıyan gemilerin kapasitesindeki sıkıntıya yönelik geçtiğimiz haftalarda farklı bir çözüm geliştirmişti. Şirket, sıfır otomobillerin Çin dışına sevkiyatını sağlamak için çok amaçlı kâğıt hamuru taşıyıcısı kullanmaya başladı.

“Konteynerle sevklerde Ro-Ro yüklemelerine göre ekstra maliyet oluşuyor. Konteyner demuraj bedelleri, tahmil, tahliye masrafları ek maliyet olarak karşımıza çıkıyor” diyen Sosyal şunları dile getirdi:

Gemi varış süresi ile ilgili bir gecikme söz konusu değil ancak liman sahasında konteynerlerin boşaltılması Ro-Ro tahliyesine nazaran biraz daha uzun sürebiliyor.” Edinilen bilgiye göre, otomobilleri Ro-Ro gemisi yerine konteynerle taşıtmak bir otomotiv firmasının lojistik maliyetini yaklaşık yüzde 10 artırıyor.

Yüksek hasar riski

Taşımacılıkta yoğunlukla 40’lık konteynerler tercih ediliyor. 40’lık bir konteynere 6 otomobil sığabiliyor. Özel bir sistemle araçlar iki kat halinde konteynere giriyor. Ancak konteynerde araç taşımanın bazı riskleri var. Araçlar taşıma sırasında hasar görebiliyor. Bu nedenle özel durumlar dışında konteynerle araç taşıma çok tercih edilmiyor. Taşınan araçlar da çoğunlukla ikinci el araçlar oluyor.

Kaynak: Dünya