Ruhani'den 'Yaptırımları durdurun' çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ABD ile müzakerelere yaptırımlara son verilmesi koşuluyla başlanabileceğini söyledi. Ruhani, "Yaptırımlar altında müzakerelere yanıtımızın olumsuz olduğunu söylemek isterim" diye konuştu.

Ruhani'den 'Yaptırımları durdurun' çağrısı

ABD ile İran arasındaki gerginlik sürüyor. Bu gerginliğin iki liderin müzakeresi ile aşılabileceği, hatta Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Trump ile Ruhani'nin görüşebileceği ileri sürülmüştü.

Beklenen görüşme henüz gerçekleşmedi. Ancak Ruhani Birleşmiş Milletler kürsüsünden yaptığı konuşmada ABD'ye seslenerek, "Müzakereleri başlatacak yolu açmak için yaptırımları durdurun" dedi.

İran'a yönelik yaptırım uygulayan ABD'nin  diğer yandan müzakere çağrısında bulunmasını ciddiye almanın mümkün olmayacağını ifade eden Ruhani, "Şimdiye dek yabancıların öfke ve sahtekarlıklarına boyun eğmediklerini" dile getirdi.

İran lideri, ABD'nin 2015 yılında varılan nükleer anlaşmayı yeniden kabullenmesi gerektiğine de işaret etti.

ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin ardından İran'ın zor koşullar altında bir yıl daha anlaşmaya bağlı kaldığını sözlerine ekleyen Ruhani, "İran'ın sabrının sınırları var" dedi.

Ruhani, Donald Trump ile bir hatıra fotoğrafının müzakerelerin başında değil sonunda çektirilebileceğini kaydetti.