Rus bilim adamından bomba açıklamalar "Aşıyı ilk kendi üzerimizde denedik"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 11 Ağustos’ta onaylandığı duyurulan corona virüsü aşısına ilişkin İngiliz Financial Times gazetesi aşıyı geliştiren Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Direktörü Alexander Gintsburg’ün açıklamalarına yer verdi.

Rus bilim adamından bomba açıklamalar "Aşıyı ilk kendi üzerimizde denedik"

Rusya'da covid-19 aşısını geliştiren Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Direktörü Alexander Gintsburg, İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, bu başarının arkasında 1980'lerden bu yana devam ettirdikleri çalışmaların olduğunu, küresel ilaç sektörü on yıllardır aşı çalışmalarına odaklanmazken kendilerinin bu çalışmaları devam ettirdiklerini belirtti. Sözcü'de yer alan habere göre; Gintsburg, aşıyı mart ayında ilk kendi üzerlerinde denediklerini ve enstitüde maske kullanmadan çalışabildiklerini söyledi. Bazı uzmanlar, aşının yeterli düzeyde deney yapılmadan onaylandığını dile getiriyor.

“Küresel ilaç şirketleri aşı çalışmalarına odaklanmadı”

“Arkasındaki bilimsel birikimi anlarsanız, aşıyı geliştirme hızımız şaşırtıcı değil” diyen Gintsburg, Covid-19 gibi adenoviral aşılar üzerinde 1980’lerden bu yana çalışmakta olduklarını dile getirdi ve sözlerine şöyle devam eti:

“Son on yıllarda küresel sağlık tehditlerinin yokluğunda, aşı çalışmaları küresel ilaç sektörünün odağında yer almadı. Rusya’daki laboratuvar ise araştırmalarına devam etti. Covid-19 aşısını çok hızlı bir şekilde geliştirmemizi sağlayan Rus bilim mirasıyla gurur duyuyoruz.”

İlk kendi üzerlerinde Mart ayında denemişler

Rus aşısının, güvenlik ve uzun dönemli etkinlik testlerini içeren üçüncü faz tamamlanmadan onaylandığını belirten FT, binlerce kişi üzerindeki testleri içerecek üçüncü fazın bu hafta başladığını, dünyada uzmanların bu durumu eleştirdiğini yazdı.

Ginstburg, bu hafta devlet tevizyonuna yaptığı açıklamada, aşının riskli olduğuna dair iddiaları reddederken, aşıyı mart ayında önce kendisi ve enstitüsüden birkaç meslektaşının denediğini söyledi.

Ginstburg, “Beş ay sonra, bağışıklığımız iyi, antikor seviyemiz belirgin şekilde yüksek ve bu da Covid-19’in her dozuna karşı korunma garantisi sağlıyor. Bu nedenle enstitüde maskesiz olma özgürlüğüne sahip olabiliyoruz” dedi.

Aynı enstitü 2015'te ebola aşısını geliştirmişti

Söz konusu enstitünün 2015’te ebola aşısını geliştirdiğini hatırlatan FT, Sputnik V adlı corona virüsü aşısında da aynı teknolojinin temel alındığını aktardı.

Haberde, Sovyetler Birliği döneminde yüksek standartta bilimsel çalışmalar yapıldığı ancak Sovyetler yıkıldıktan sonra bilimsel çalışmalara ayrılan kaynağın ciddi şekilde azaldığı ve yetenekli birçok bilim insanının ülkeyi terk ettiği hatırlatıldı.

Rusya’nın geçen yıl kullandığı ilaçların yüzde 60’nın ithal olduğunu hatırlatan FT, onaylanan aşıyı üretecek olan Rus şirket Binnopharm’ın yılda sadece 1,5 milyon doz üretim yapma kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Londra merkezli bilimsel analiz şirketi Airfinity’nin CEO’su Rasmus Bech Hansen, “Rusya’nın dünyada lider bir ilaç şirketi yok. İlaç araştırmalarının büyük kısmı devlet enstitülerinde yapılıyor ve batılı ya da Çinli şirketlere göre bu enstitülerde yapılan araştırmalar hakkında az bilgi yayımlanıyor” dedi.

İki hafta içinde sonuçlar açıklanacak

İngiltere ve ABD’deki aşı çalışmalarında devlet sadece şirketlere finansal destek rolündeyken, Rusya’da çalışmalar tamamen devlet eliyle sürüyor. Devlete ait Gamaleya Enstitüsü’nün çalışmaları da ülkenin varlık fonu tarafından destekleniyor.

Imperial College London’da immünoloji (bağışıklık bilimi) profesörü olan Danny Altmann, Rusya’nın biyomedikal alanında iyi bilimcileri olduğunu ancak milliyetçilik, şeffaflık olmaması ve aşının adının Sovyet dönemini hatırlattığını belirterek “Covid aşısı yarışının Soğuk Savaş dönemindeki uzay yarışı gibi olmasını istemiyoruz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü ise, FT’nin sorusuna “Aşıya dair verileri henüz görmedik, o yüzden yorum yapamayız” yanıtını verdi.
Gamelaya Enstitüsü, aşının klinik deneylerine ilişkin sonuçları iki hafta içinde yayımlayacaklarını açıkladı.