Rus bilim insanlarından flaş iddia! Aşının etkinliğini artırıyor

Rus bilim insanları, AstraZeneca - Oxford aşısında yapılacak yeni klinik denemelerde kendi aşılarının da kullanılarak aşıların karıştırılması ile etkinliğinin artabileceğini öne sürdü.

Rus bilim insanlarından flaş iddia! Aşının etkinliğini artırıyor

Koronavirüs salgını sürecinde aşı çalışmaları endişeyle takip ediliyor. Aşıların güvenli olmasının yanında etkinliği de tartışılıyor. Rusya'da bilim insanları ilginç bir iddia ortaya attı. AstraZeneca - Oxford aşısında yapılacak yeni klinik denemelerde kendi aşılarının da kullanılarak aşıların karıştırılarak aşının etkinliğinin artabileceğini öne sürdüler.

Pfizer/BioNTech ve Moderna'nın ürettiği ve yüzde 95 etkili oldukları açıklanan mRNA tarzı aşılara kıyasla Oxford aşısının daha ucuz olacağı ve aşırı soğuk depolama ihtiyacı olmadığı için dağıtımının daha kolay olacağına dair umutlar dile getirilmişti. Ancak İngiltere ve ABD merkezli birçok medya kuruluşu, Oxford aşısının verileriyle ilgili sorunlar olduğunu ifade etti. 

Oxford aşısının etkisiyle ilgili üç farklı oran, genel etki oranı yüzde 70'in yanı sıra yüzde 62 ve yüzde 90 oranları ifade edildi. Bunun nedeni ise denemelerde yanlışlıkla farklı dozların kullanılmasıydı.